Cene uglja su porasle na rekordne nivoe zbog straha od ruskog snabdevanja

Cene uglja su porasle na rekordne nivoe zbog straha od ruskog snabdevanja

Cene uglja koji se koristi za proizvodnju električne energije dostigle su rekordne nivoe poslednjih dana zbog straha da bi snabdevanje iz Rusije moglo biti poremećeno. Cene termalnog ili kamenog uglja su nedavno dostigle više od 462 dolara po metričkoj toni pre nego što su se vratile na oko 380 dolara, rekao je Stiv Halton, potpredsednik za ugalj u konsultantskoj firmi Ristad Energi. On je rekao da su to rekordne cene, znatno iznad utvrđenih normi.

Kupci uglja pokušavaju da obustave zalihe, rekao je on, usred zabrinutosti da bi sankcije Zapada Rusiji zbog invazije na Ukrajinu mogle dovesti do prekida.

„Kupci kojima je potreban ugalj žele da kupe ugalj po skoro svakoj ceni“, rekao je on.

Uprkos pozivima da se ograniči upotreba uglja u nastojanju da se uhvati u koštac sa klimatskim promenama, najprljavije fosilno gorivo i dalje je ključno za proizvodnju električne energije, koje čini oko 35 odsto globalne električne energije. I Kina i Indija su veliki potrošači uglja.

Upotreba termalnog uglja u Evropi je u padu, ali je porasla 2021. godine zbog povećane potražnje za električnom energijom kako su se ekonomije oporavljale od pandemije. Takođe se očekuje da će upotreba uglja ostati jaka u 2022. godini, delom zato što može da bude zamena za prirodni gas, koji je dostigao previsoke nivoe cena. Ovog meseca, Frans Timermans, izvršni potpredsednik Evropske komisije za zelenu energiju, sugerisao je da bi sagorevanje uglja moglo biti alternativa ruskom gasu.

S obzirom da je domaća proizvodnja termalnog uglja u Evropi opala, Rusija sada snabdeva oko 70 odsto uvoza, prema Ristadu.