Čečenski lider ponudio nagradu za vojnike koji su oskrnavili Kuran

Čečenski lider ponudio nagradu za vojnike koji su oskrnavili Kuran

Šef ruske Čečenske Republike Ramzan Kadirov ponudio je velikodušnu nagradu za „eliminaciju“ navodnih ukrajinskih vojnika koji su uhvaćeni na snimku kako skrnave Kuran. Na snimku, koji je ruski zvaničnik ponovo objavio, vidi se kako dva muškarca u uniformama, kako izgleda, ukrajinske vojske, koriste stranice iz muslimanske svete knjige kako bi zapalili vatru.

Kadirov je u petak u Telegramu insistirao da samo izdavanje „formalne osude akcije ukrajinske štetočine koja je nedavno spalila stranice iz Svetog Kurana“ ne bi bila dovoljna.

„Objavljujem nagradu od pet miliona rubalja [64.950 dolara] za eliminisanje ovog ološa“, napisao je on, dodajući da će nagrada biti dvostruko veća ako oskrnavitelj bude uhvaćen živ.

On je naglasio da se nagrada može zatražiti u svakom trenutku u budućnosti. „Kad god se to desi – danas, sutra, za godinu dana – novac će čekati. I ko god da to uradi: vod, grupa, pojedinac, komšija u rovu, novac će biti uručen u potpunosti.”

Kadirov se u posebnom postu zakleo da neće dozvoliti da se neko s takvim nepoštovanjem odnosi prema svetom tekstu islama. Izrazio je nadu da će Božja kazna biti izrečena bogohulnikima „preko naših ratnika koji više žele da vas unište nego što želite da živite“.

Prema Kadirovu, najnoviji snimak predstavlja ideologiju ukrajinske države i ilustruje njenu „fašističko-satanističku“ prirodu. On je takođe izrazio sumnju da bi se bilo ko od muškaraca na snimku usudio da to uradi da je u to vreme u blizini bio samo jedan Čečen ili musliman.

Čečenski lider je takođe ismevao „takozvane muslimane koji se navodno bore u sastavu ukrajinskih oružanih snaga“. Takvi ljudi ne mogu imati izgovora za pristajanje na stranu „Alahovih neprijatelja“, zaključio je Kadirov.

Komentarišući kontroverzni video, Ibrahim Ajdin, poslanik turske vladajuće partije pravde i razvoja, okarakterisao je scene u njemu kao „provokaciju i napad na našu religiju“. On je, međutim, izrazio skepticizam u pogledu istinitosti snimka, nazivajući društvene mreže nepouzdanim izvorom.

U međuvremenu, ukrajinski vojni predstavnici i diplomate u četvrtak su negirali da je vojno osoblje zemlje umešano u incident.