Izbori u Crnoj Gori, najneizvesnija predsednička trka do sada

Izbori u Crnoj Gori, najneizvesnija predsednička trka do sada

U Crnoj Gori u nedelju će biti održani predsednički izbori. U igri je 7 kandidata, Milo Đukanović, Andrija Mandić, Jakov Milatović, Aleksa Bečić, Goran Danilović, Jovan Radulović i Draginja Vuksanović Stanković. Biće to, kažu upućeni, najneizvesnija predsednička trka od 2006. godine kada je Crna Gora proglašena nezavisnom državom.

Dok se sređuju utisci i razmatra da li je išta novo ponuđeno biračima, opšte mišljenje je da ovi izbori neće proći bez drugog kruga. I to bi bili prvi predsednički izbori u trodecenijskoj dominaciji DPS-a, koji bi bili završeni u drugom krugu.

U svakom slučaju, sutra će više od pola miliona glasača moći da se izjasni o sedam predsedničkih kandidata, posle kampanja koje su bile neobično kratke.

Pred biračima je izbor – a me đ u sedmoro kandidata za predsednika je i jedna poslanica, koja bi, ako pobedi, bila prva predsednica Crne Gore, zatim jedan influenser, pa lider velikog fronta koji je i doprineo promenama 2020. ali se odrekao učešća u vlasti, i aktuelni predsednik države, koji u svojoj karijeri već ima sedam premijerskih i dva predsednička mandata.

Predizborne kampanje, javnost smatra, nikada nisu bile kraće, a reklo bi se ni umerenije. Ključne poruke su poslate, a efekti će već sutra biti vidljivi.

Ni predstavljanje predsedničkih kandidata u medijima nije prošlo baš uobičajeno – ima onih koji su dvojici lidera zamerili što su za duel, izabrali jednu privatnu televiziju, a debate kandidata na javnom servisu obeležo je, sada već, popularni “slučaj štoperica”, odnosno, nastup jednog kandidata koji je umesto dva minuta, imao 44 sekunde viška, iako je menadžment, reagujući na navode o favorizovanju tog kandidata, naglasio da je reč o tehničkim problemima kao i da su svi kandidati imali po 20 i v š e sekundi nego što je bilo predvi đ eno .

Predsedni čki izbori održavaju se u senci najavljenih parlamentarnih izbora, koje Đ ukanović smatra najboljim rešenjem za izlazak iz parlamentarne krize, pa ih je raspisao za 11. jun , a aktuelna parlamentarna većina na to reagovala zahtevom da Ustavni sud reaguje.

Sutra su od 7 do 20 sati otvorena birališta, a prve preliminarne procene rezultata Cemi je najavio za 20.30.