Britanski premijer Boris Džonson razgovaraće o ruskoj invaziji sa liderima UAE i Saudijske Arabije

Britanski premijer Boris Džonson razgovaraće o ruskoj invaziji sa liderima UAE i Saudijske Arabije

ritanski premijer Boris Džonson razgovaraće u sredu o sve većem diplomatskom i ekonomskom pritisku na Rusiju sa liderima Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, navodi se u saopštenju iz Dauning strita 10.

Džonsonova jednodnevna poseta Abu Dabiju i Rijadu deo je napora Ujedinjenog Kraljevstva da obezbedi koordinisanu međunarodnu akciju u vezi sa invazijom Rusije na Ukrajinu.

Očekuje se da će lideri razgovarati o „naporima da se poboljša energetska sigurnost i smanje volatilnost cijena energije i hrane“, navodi se u saopštenju.

Džonson će se sastati sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Zajedom u UAE pre nego što otputuje u Rijad da se sastane sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom.

Neki kontekst: Velika Britanija je nedavno objavila da će postepeno ukinuti uvoz ruske nafte i naftnih derivata do kraja godine. I da će vlada raditi sa kompanijama kako bi im pomogla u pronalaženju alternativnih zaliha.

Tržište nafte je neverovatno tanko, sa nekoliko proizvođača koji su voljni – ili u mogućnosti – da zamene ruska burad koju su Sjedinjene Države zabranile, a druge izbegavaju.

UAE i Saudijska Arabija su glavne zemlje koje proizvode naftu. UAE su nedavno rekli da žele da povećaju proizvodnju nafte i da će ohrabriti kartel Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da poveća snabdevanje.

U saopštenju Dauning strita navodi se da je Džonson „fokusiran na diverzifikaciju snabdevanja energijom u Velikoj Britaniji“.

„Svet mora da se odvikne od ruskih ugljovodonika i izgladne Putinovu zavisnost od nafte i gasa“, kaže Džonson, navodi se u saopštenju.