„Boing“ preporučio suspendovanje upotrebe aviona „777“, nakon što je otkazao motor

„Boing“ preporučio suspendovanje upotrebe aviona „777“, nakon što je otkazao motor

Kompanija „Boing“ donela je odluku o suspendovanju upotrebe pojedinih aviona „777“ zbog nezgode prilikom koje je eksplodirao motor aviona koji je leteo od Denvera ka Havajima. Japan je prihvatio preporuku kompanije, a u SAD je izdato upozorenje za „boing 777“.

Odluka o suspendovanju letelica doneta je nakon što se zapalio motor aviona koji je poleteo iz Denvera . Delovi motora su padali po predgrađu tog grada.

Američka federalna administracija za vazdušni saobraćaj (FFA) izdala je upozorenje za avione tipa „boing 777“ nakon otkazivanja jednog motora na avionu kompanije Junajted iznad Denvera u Koloradu i naredila hitnu inspekciju takvih letelica, preneo je Rojters .

Načelnik FFA Stiv Dikson saopštio da se direktiva odnosi na avione opremljene motorima „prat vitni 4000“ i najavio da će nakon inspekcije neke letelice biti „povučene iz upotrebe“.

U Japanu je suspendovano korišćenje ovih aviona do daljeg.

Kompanija „Junajted erlajns“ je saopštila da će u narednim danima dobrovoljno suspendovati upotrebu svojih 24 aviona tog tipa.

Iz „Boinga“ je saopšteno da je trenutno 69 aviona sa motorima „prat vitni 4000“ u upotrebi, a da ih je 59 prizemljeno u hangarima.