Australijski premijer prisustvovaće sahrani Šinzo Abea

Australijski premijer prisustvovaće sahrani Šinzo Abea

KANBERA – Australiju će predstavljati lider njene vlade plus tri bivša lidera na državnoj sahrani Šinza Abea ovog meseca u znak poštovanja prema japanskom premijeru sa najdužim stažom, prenosi Asošijejted pres.

Premijer Entoni Albanez izjavio je u četvrtak da će se bivši premijeri Džon Hauard, Toni Abot i Malkolm Turnbul pridružiti zvaničnoj delegaciji Australije.

Svi bivši premijeri su radili sa Abeom tokom njegova dva mandata od 2006. do 2007. i od 2012. do 2020. godine, rekao je Albanese.

Skot Morison, koji je vodio australijsku vladu od 2018. do majskih izbora, jedini je preživeli konzervativni bivši premijer koji neće biti deo delegacije.

Albaneze, čija je Laburistička partija levog centra došla na vlast u maju, boraviće u Japanu od 26. do 28. septembra.

„Gospodin. Abe je bio izvanredan lider, katalizator promena u Japanu i regionu, pravi prijatelj Australije“, naveo je Albanese u saopštenju.

„Pod vođstvom gospodina Abea, Australija i Japan su produbili naše ekonomske veze, saradnju u oblasti odbrane i međuljudske veze — on je bio duboko posvećen unapređenju odnosa između naše dve zemlje“, dodao je Albanez.

Abea, 67, ubio je u julu na ulici u zapadnom Japanu naoružani napadač koji je otvorio vatru na njega s leđa dok je držao predizborni govor.

Državna sahrana za njega zakazana je za 27. septembar i podelila je javno mnjenje u Japanu. Jedina druga državna sahrana održana za bivšeg vladinog lidera u posleratnom Japanu bila je za premijera koji je potpisao sporazum kojim je okončana američka okupacija Japana.

Premijer Fumio Kišida je insistirao da Abe zaslužuje državnu sahranu zbog podizanja globalnog profila Japana kao posleratnog lidera sa najdužim stažom. On je rekao da Japan mora ljubazno da odgovori na „izliv saučešća“ stranih lidera.

Potpredsednica Kamala Haris predvodiće delegaciju SAD.