Papa Franja: Bog ne podržava rat

Papa Franja: Bog ne podržava rat

NUR-SULTAN – Papa Franja rekao je u sredu da Bog ne vodi religije ka ratu, što je implicitna kritika ruskog pravoslavnog patrijarha Kirila, koji podržava invaziju na Ukrajinu i bojkotovao je konferenciju verskih vođa, prenosi Rojters.

Drugog dana svog boravka u Kazahstanu, Franja se obratio na Sedmom kongresu vođa svetskih i tradicionalnih religija, sastanku koji okuplja hrišćane, Jevreje, muslimane, budiste, hinduiste i druge vere.

Kongres je obeležen Kirilovim upadljivim odsustvom. Trebalo je da prisustvuje, ali se kasnije povukao. Ruska pravoslavna crkva poslala je delegaciju.

„Bog je mir. On nas uvek vodi putem mira, nikad rata“, rekao je Franjo, govoreći za ogromnim okruglim stolom u Palati nezavisnosti, ogromnoj modernoj građevini od čelika i stakla u prestonici bivše Sovjetska republika.

„Poklonimo se, dakle, još više insistiranju na potrebi da se sukobi rešavaju ne neubedljivim sredstvima moći, oružjem i pretnjama, već jedinim nebom blagoslovenim i čoveka dostojnim: susretom, dijalogom i strpljivim pregovorima. ,“ rekao je.

Papa, koji je ranije ove godine rekao da Kiril ne može biti „oltarski dečak“ ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je na konferenciji: Sveto nikada ne sme biti oslonac za moć, niti moć oslonac za svetinju!

Kiril je sa entuzijazmom podržao rusku invaziju na Ukrajinu, koju patrijarh smatra bedemom protiv Zapada koji on naziva dekadentnim.

Njegov stav je izazvao razdor sa Vatikanom i pokrenuo unutrašnju pobunu koja je dovela do prekida veza nekih pomesnih pravoslavnih crkava sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Franjo je takođe rekao da iako nasilje u Božje ime nikada nije bilo opravdano, „virusi“ mržnje i terorizma neće biti iskorenjeni bez prethodnog brisanja nepravde i siromaštva.

Rekao je da je verska sloboda neophodna za miran suživot u svakom društvu i da nijedna vera nema pravo da primorava druge da se preobrate.

„Vreme je da shvatimo da fundamentalizam prlja i kvari svaku veru“, rekao je on. „Oslobodimo se onih reduktivnih i destruktivnih pojmova koji grubošću, ekstremizmom i formama fundamentalizma vređaju ime Božije, i profanišu ga mržnjom, fanatizmom i terorizmom, unakazujući i sliku čoveka.

Ali samo osuđivanje ekstremizma nije bilo dovoljno.

„Sve dok se nejednakost i nepravda nastavljaju širiti, neće biti kraja virusima još gorim od Kovida: virusima mržnje, nasilja i terorizma“, rekao je on.

Franjo, koji je 2015. napisao veliki dokument o potrebi zaštite životne sredine, rekao je da verski lideri moraju da budu u prvoj liniji u skretanju pažnje na opasnosti klimatskih promena i ekstremnih vremenskih uslova, posebno na njihove efekte na siromašne i ugrožene u društvu.

Među 19 miliona stanovnika ove ogromne centralnoazijske zemlje ima samo oko 125.000 katolika. Oko 70% Kazahstanaca su muslimani, a oko 26% pravoslavni hrišćani.

Franjo će služiti misu za malu katoličku zajednicu u sredu popodne.