Tramp: Vašington sankcionisao ruskog ‘agenta’ koji je hteo da ‘diskredituje’ Bajdena

Tramp: Vašington sankcionisao ruskog ‘agenta’ koji je hteo da ‘diskredituje’ Bajdena

Sjedinjene Države su u četvrtak sankcionisale jednog Ukrajinca za koga se smatra da je „agent Rusije“, zbog pokušaja da „diskredituje“ Džoa Bajdena postupcima koji navodno inkriminišu tog demokratskog predsedničkog protivkandidata Donaldu Trampu na izborima 3. novembra, preneo je sam Tramp.

„Andrej Derkač, poslanik Parlamenta Ukrajine, aktivan je ruski agent više od deset godina, stalno u bliskom kontaktu s ruskim obaveštajnim službama“, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva finansija. Američka vlada ga optužuje da je uključen „u strano mešanje u pokušaju da podrije predsedničke izbore“.

Ta „tajna“ operacija koju je „režirala Rusija“ da bi „uticala na mišljenja američkih glasača“, trebalo je da „kulminira pre samog dana glasanja“, ocenio je u drugoj izjavi šef američke diplomatije Majk Pompeo.

Po Ministarstvu finansija, „upozorenje Moskvi i njenim predstavnicima je jasno: te aktivnosti se neće tolerisati“.

Andrej Derkač se krajem 2019. godine susreo s Rudijem Djulijanijem, ličnim advokatom predsednika Trampa u nastojanju da dokaže navodna dela korupcije koja su Džo Bajden i njegov sin Hanter počinili u vezi s Ukrajinom.

Taj ukrajinski poslanik je potom, u maju ove godine, objavio montažu snimaka telefonskih razgovora iz 2016. godine Džoa Bajdena, tadašnjeg potpredsednika Sjedinjenih Država, i tadašnjeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka. Trebalo je da taj snimak podrži tvrdnju o korupciji.

Ministarstvo finansija SAD, međutim, ističe da im je u stvari bila namera da podrže „neutemeljene“ tvrdnje radi šireg „diskreditovanja“ američkih zvaničnika.

Ovog leta, sadašnji predsednik Tramp, kandidat za drugi mandat na izborima protiv Džoa Bajdena, retvitovao je poruku koja sadrži te snimke, ali je američka obaveštajna služba već dokazala da je to bio ruski pokušaj da se „ocrni“ kandidat Demokrata.

Andrej Derkač je sada na „Fejsbuku“ osudio „osvetu „predstavnika korumipranih Demokrata“ u SAD, mada mu sankcije dolaze iz administracije Republikanaca. Obećao je da će sledeće nedelje otkriti „nove skandalozne činjenice“.

Troje Rusa: Artem Lifšic, Anton Andrejev i Darja Aslanova, takođe su kažnjeni kao zaposleni u Agenciji za internet istraživanje (IRA), ruskoj organizaciji bliskoj Kremlju. Oni su odgovorni za upravljanje kriptovalutama koje se koriste za mešanje u SAD, po Ministarstvu finansija.

Istovremeno, američki pravosudni sistem optužio je Artema Lifšica zbog pokušaja uzurpiranja identiteta Amerikanaca kako bi otvorio „lažne račune“ za razmenu kriptovaluta.

IRA, za koju se smatra da je jedno od glavnih središta koja su pomogla u manipulisanju društvenim mrežama u Sjedinjenim Državama, već je stavljena na američku „crnu listu“ zbog pokušaja mešanja u medju-izbore za Kongres SAD 2018. godine.

Sankcije od četvrtka potvrdjuju rizike novog ruskog mešanja, na koje su već upozorile američke obaveštajne službe.

Tako je jedan uzbunjivač u sredu optužio Belu kuću da želi da umanji rusko mešanje u sledeće predsedničke izbore. On je američki obaveštajni zvaničnik koji se predstavlja kao Brajan Marfi, i kaže da je ministar za unutrašnju bezbednost Čed Volf lično od njega tražio sredinom maja da „prestane da ističe obaveštajne izveštaje o pretnji od uplitanja Rusije u Sjedinjenim Državama, i da umesto toga obaveštava o mešanju Kine i Irana“.

Ta naredjenja su stigla „direktno“ iz Bele kuće, navodi uzbunjivač u žalbi.

Po američkim obaveštajnim agencijama, Rusija se umešala u američke izbore 2016. godine u korist Donalda Trampa, čiji je predizborni tim optužen da se dogovarao s Moskvom.

Donald Tramp koji je ranije izgledao kao da dovodi u pitanje istinitost izveštaja o takvom mešanju, tokom poslednje četiri godine u nekoliko navrata je čak i u svom republikanskom taboru bio optužen mu je nedostajalo čvrstine pred Rusijom Vladimira Putina.