TikTok odbacuje optužbe SAD o problemu bezbednosti

TikTok odbacuje optužbe SAD o problemu bezbednosti

Kineska aplikacija TikTok osudila je danas američku odluku da zabrani njene operacije u SAD, navodeći da je dala sve garancije oko poštovanja američkih korisnika.

„Ne slažemo se sa odlukom Ministarstva trgovine i razočarani smo što od nedelje blokiraju skidanje novih aplikacija i zabranjuju upotrebu aplikacije TikTok u SAD od 12. novembra“, rekla je portparolka za Frans pres.

Američko Ministarstvo trgovine objavilo je da će od nedelje kineske aplikacije TikTok i ViČet biti zabranjene u američkim prodavnicama za aplikacije ili platformama, zato što prema oceni predsednika Donalda Trampa one prete nacionalnoj bezbednosti i mogu biti upotrebljene da prenesu podatke Kini.

ViČet se praktično zatvara u SAD u nedelju ali će ljudi koji imaju TikTok moći još da ga koriste do 12. novembra do kada bi aplikacija morala da podnese dodatne garancije o bezbednosti, a ako to ne uradi biće definitivno zatvorena u SAD.

Početkom avgusta predsednik Tramp postavio je ultimatum TikToku koji optužuje za industrijsku špijunažu za račun Pekinga, mada nije dao opipljive dokaze za to. On je dao matičnoj grupi Bajtdens (ByteDance) do 20. septembra da preda operacije TikTok na američkom tlu nekoj američkoj firmi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *