San Francisko zabranio pušenje duvana u stanovima, ali ne i marihuane

San Francisko zabranio pušenje duvana u stanovima, ali ne i marihuane

Vlasti američkog grada San Franciska zabranile su pušenje svih vrsta duvana u stanovima, ali ne i marihuane.

Glasovima 10 prema jedan, gradska komisija je podržala zakon zahvaljujući kojem bi San Francisko trebalo da postane najveći grad u SAD u kojem je zabranjeno pušenje u stanovima.

Prvobitni predlog je predvidjao i zabranu pušenja marihuane u stanovima, ali se od toga odustalo posle prigovora aktivista da usvajanjem novog propisa u San Francisku više nigde neće biti legalno konzumiranje kanabisa.

Prema zakonu savezne države Kalifornija, kojoj pripada San Francisko, pušenje marihuane na javnim mestima je zabranjeno.

Da bi stupila na snagu, odluka mora da bude potvrdjena na drugom glasanju Komisije sledeće nedelje, a potom mora da je potpiše gradonačelnik. Ako se to dogodi, zakon stupa na snagu 30 dana kasnije.

Zabrana pušenja u stanovima postoji u još 63 kalifornijska grada i okruga.

Protivnici zabrane žale se na kršenje njihovih prava u sopstvenim domovima, dok pristalice ukazuju na važnost zaštite zdravlja nepušača, naročito onih s niskim platama koji žive u zgradama s velikim brojem stanovnika.

Od cigareta u SAD svake godine umre više od 480.000 ljudi, od kojih više od 41.000 umre od izloženosti duvanskom dimu, navodi Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti.

Za primenu novog propisa biće zaduženo kalifornijsko ministarstvo za javno zdravlje koje će prvo morati da pokuša da edukuje one koji krše meru i da pomogne pušačima da prestanu s pušenjem. Oni koji posle toga ponove prekršaj mogli bi da budu kažnjeni sa 1.000 dolara u jednom danu.