Rusija izglasava zakon o doživotnom krivičnom imunitetu bivših šefova države

Rusija izglasava zakon o doživotnom krivičnom imunitetu bivših šefova države

Ruski poslanici usvojili su danas u prvom čitanju zakon kojim se garantuje imunitet bivšim predsednicima, što će, kako se smatra, koristiti aktuelnom šefu države Vladimiru Putinu.

Prema tom dokumentu, koji je usvojen u prvom čitanju i čije se konačno usvajanje ne dovodi u pitanje, osoba koja je jednom bila na funkciji predsednika „ne može biti predmet krivičnog ili upravnog postupka, niti hapšena, pretresana ili saslušavana“.

Taj imunitet, koji će uživati i članovi porodice bivših ruskih predsednika, odnosiće se i na njegovu imovinu, prevozna sredstva i komunikaciju, kao i na dokumenta koja mu pripadaju. Imunitet može biti ukinut samo ako je bivši predsednik optužen za izdaju ili drugo teško krivično delo i ako te optužbe potvrde Vrhovni sud i Ustavni sud, kao i dve trećine poslanika Državne Dume i isti broj gornjeg doma ruskog parlamenta Saveta federacije.

Taj dokument se ne odnosi na bivšeg predsednika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova, precizirao je jedan od autora teksta Pavel Kračenjinikov, javlja agencija RIA Novosti.

Ta inicijativa je pokrenula glasine u Rusiji o mogućem odlasku Vladimira Putina (68), ali ih je Kremlj odbacio, uveravajući da je predsednik dobrog zdravlja.