Potpisan sporazum o prekidu neprijateljstava u Nagorno-Karabahu pod okriljem Rusije

Potpisan sporazum o prekidu neprijateljstava u Nagorno-Karabahu pod okriljem Rusije

Azerbejdžan i Jermenija potpisali su pod okriljem Rusije sporazum o prekidu neprijateljstava oko Nagorno-Karabaha, javile su jutros agencije.

„Predsednik Azerbejdžana (Ilham) Alijev, premijer Jermenije (Nikol) Pašinijan i predsednik Ruske Federacije potpisali su 9. novembra deklaraciju kojom najavljuju potpuni prekid vatre i kraj svih vojnih aktivnosti u zoni sukoba“, izjavio je noćas ruski predsednik Vladimir Putin.

Prema njegovim rečima, sukobljene strane na kraju sporazuma, koji je na snagu stupio u ponedeljak u 21:00, zadržavaju „položaje koje zauzimaju“.

Rusija će rasporediti skoro 2.000 mirovnih snaga da bi osigurala poštovanje primirja, kojim se predvidja da Azerbejdžan povrati kontrolu nad nekoliko okruga i održavanje kopnenog koridora koji povezuje teritorije i dalje pod kontrolom separatista i Jermenije.

Putin je izrazio nadu da bi sporazum mogao da dovede „do stvaranja uslova neophodnih za trajno rešenje“.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti sa većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom izmedju 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbeglo. Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana.

Od tada povremeno izbijaju sukobi u toj oblasti, a poslednji je izbio 27. septembra.