Kina će obezbediti 10 miliona doza vakcine za Kovaks

Kina će obezbediti 10 miliona doza vakcine za Kovaks

Kina će obezbediti 10 miliona doza vakcina Globalnom pristupu vakcini za sprečavanje kovida-19 Kovaksu, potvrdio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

„Ovo je još jedna važna mera koju je Kina preduzela u cilju promovisanja pravične raspodele vakcina, kako bi unapredila medjunarodnu saradnju u borbi protiv pandemije i podržala koncept globalne zdravstvene zajednice za sve“, rekao je Vang, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Vang je dodao da se Kina zvanično uključila u Kovaks i održava blisku komunikaciju sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), obećavajući da će uložiti zajedničke napore kako bi vakcinu protiv kovida-19 pretvorila u proizvod koji će biti dostupan i pristupačan zemljama u razvoju.

Kovaks planira da počne uvodjenje vakcina u zemlje sa niskim i srednjim prihodima ovog meseca, a tokom godine se očekuje isporuka od dve milijarde do tri milijarde doza.

„Kina će nastaviti da saradjuje sa Kovaksom“, rekao je Vang, pozivajući medjunarodnu zajednicu da preduzme mere da podrži rad SZO-a.