HRW: Vlada Bolivije koristi pravosudje za obračun s protivnicima

HRW: Vlada Bolivije koristi pravosudje za obračun s protivnicima

Medjunarodna organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watch, HRW) saopštila je danas da optužbe protiv bivšeg predsednika Bolivije Eva Moralesa za terorizam deluju kao politički motivisane.

HRW navodi da su te optužbe deo šire kampanje privremene bolivijske vlade koja koristi pravosudni sistem za obračun s političkim protivnicima. Ta grupa za zaštitu ljudskih prava objavila je izveštaj u kojem se ukazuje na kršenja sudskih procedura, uključujući neosnovane optužbe i arbitrarno korišćenje instituta pritvora, pošto je privremena predsednica Bolivije Žanin Anjes preuzela vlast u novembru 2019. godine.

HRW dodaje da je sličan obrazac sudskih zloupotreba postojao i u vreme vladavine Moralesa.

Privremena vlada Bolivije odbacila je optužbe iz izveštaja da progoni protivnike.

U Boliviji će 18. oktobra biti održani vanredni izbori.

Nova vlada je zakonom zabranila Moralesu da se ponovo kandiduje za predsednika, a sud mu je zabranio da bude kandidat za člana Senata. Njegov Pokret za socijalizam i dalje kontroliše Kongres.

Morales je bio predsednik Bolivije gotovo 14 godina, a ostavku je podneo u novembru pošto su mu policija i vojska otkazale poslušnost posle masovnih protesta gradjana.

Protesti su izbili posle Moralesovog proglašenja pobede na predsedničkim izborima, na kojima je bilo neregularnosti i na kojima prema Ustavu nije imao pravo da se kandiduje.

On negira da je bilo izborne kradje i svoj odlazak s vlasti naziva pučem. Ubrzo posle pada s vlasti, Morales je otišao u egzil, prvo u Meksiko, a kasnije u Argentinu.