Džozef Bajden preuzeo dužnost predsednika SAD

Džozef Bajden preuzeo dužnost predsednika SAD

Džozef Bajden je danas polaganjem zakletve preuzeo dužnost predsednika SAD.

Zakletvu je prethodno položila nova potpredsednica SAD Kamala Haris, prva žena i prva crna osoba na toj funkciji.

Bajden, iz Demokrratske stranke, 46. predsednik, preuzeo je vodjenje  SAD teško pogodjenih pandemijom korona virusa koja je odnela najmanje 400.000 života, i njenim ekonomskim posledicama.

Svečanog inauguraciji, 59. u istoriji SAD, prisustvuje oko 1.000 zvanica, znatno manje nego obično, zbog pandemije korona virusa. Na inauguraciji obično budu i hiljade gradjana.

Svečanost pod nazivom „Ujedinjena Amerika“ održava se uz najopsežnije mere bezbednosti preduzete zbog upada pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa u Kongres SAD 6. januara.

Na inauguraciji su, izmedju ostalih, tri bivša američka predsednika sa suprugama, Barak i Mišel Obama, Bil i Hilari Klinton i Džordž i Lora Buš.

Uoči inauguracije, Bajden i nova prva dama Džil, kao i Kamala Haris i njen suprug Daglas Emhof, prisustvovali su službi u crkvi u Vašingtonu, što je tradicionalni potez pre polaganja zakletve.

Službi u Katedrali svetog Apostola Mateje prisustvovali su i članovi Kongresa iz obe stranke, uključujući njihove lidere u Predstavničkom domu i Senatu.

Pošto je Bajden katolik, prisustvovao je službi u sedištu katoličke biskupije u Vašingtonu, dok su mnogi raniji predsednici, protestantske veroispovesti, bili u Episkopalnoj crkvi svetog Jovana uoči inauguracije, navodi Glas Amerike.

Bajden je drugi predsednik SAD katoličke veroispovesti, posle Džona Kenedija, šefa države od 1961. do 1963. godine.