Džonson najavio da će novi sistem zaključavanja biti na snazi do februara

Džonson najavio da će novi sistem zaključavanja biti na snazi do februara

Novi sistem zaključavanja u Velikoj Britaniji na osnovu „nivoa rizika“ biće na snazi do 3. februara, poručio je premijer Boris Džonson poslanicima pokušavajući da smanji njihovu zabrinutost i spreči pobunu gradjana.

​Drugo veliko zaključavanje u Velikoj Britaniji trebalo bi da se okonča u sredu, medjutim mnogi poslanici nisu zadovoljni novim „sistemom nivoa“ koji će ga zameniti, a o kome će glasati u utorak.

U pismu laburistima, koji nisu odlučili kako će glasati, Džonson je naveo bi mere mogle da budu ublažene već u decembru, a poslanici bi mogli ponovo da se izjasne u januaru, dok će „sistem nivoa“ biti na snazi do fabruara.

Premijer je u mejlu koji je danas poslao poslanicima rekao da veruje da će život vratiti u normalu za Uskrs.

Upozorio je, medjutim, da bi Nacionalna zdravstvena služba pretpela „katastrofalne posledice“ ako vlada ne bi uvela novi sistem s više nivoa zaključavanja kada se aktuelan završi. Novi sistem satojaće se od tri nivoa: srednjeg, visokog i vrlo visokog, gde će regioni biti ocenjivani na osnovu stepna rizika.

Ukupno će 99 odsto Engleske ući u dva najviša nivoa, uz stroga ograničenja za barove i restorane i zabranu mešanja domaćinstava u zatvorenom.