Benet poziva izraelske vlasnike oružja da nose oružje sa sobom usred „talasa ubilačkog terora“

Benet poziva izraelske vlasnike oružja da nose oružje sa sobom usred „talasa ubilačkog terora“

Premijer Naftali Benet pozvao je u sredu izraelske vlasnike oružja da se naoružaju u javnosti dok je detaljno opisao različite mere preduzete nakon tri smrtonosna teroristička napada tokom protekle nedelje.

„Građani Izraela, trenutno doživljavamo talas ubilačkog terorizma“, rekao je Benet u video izjavi.

„Šta se očekuje od vas, građani Izraela? Budnost i odgovornost. Otvorite oči. Ko ima dozvolu za nošenje oružja, sada je vreme da ga nosi“, rekao je on.

U utorak je palestinski terorista ubio pet osoba u Bnei Braku. U ranijim napadima ove nedelje u Haderi i Beršebi ubijeno je šest Izraelaca. Bujica nasilja označila je najveći broj terorističkih napada u Izraelu u tako kratkom vremenu od 2006.

Benet je rekao da su Izraelske odbrambene snage i širi bezbednosni establišment preduzeli hitne korake da poboljšaju obaveštajne podatke za sprečavanje sledećeg napada.

„IDF, Šin Bet i izraelska policija značajno su pojačali svoje obaveštajne operacije kako bi blagovremeno došli do onih koji planiraju da izvrše napade“, rekao je on. „Takođe smo pojačali prisustvo onih u uniformama i onih koji nose oružje širom zemlje.

Premijer je dodao da je policija prešla na rad u vanrednim situacijama i da će ID pojačati policijske jedinice „sa 15 četa naših najboljih vojnika“.

Ostala pojačanja za sprovođenje zakona uključuju novu jedinicu za reagovanje policijskih motocikala, vrstu jedinice koja je u utorak eliminisala teroriste u Bnei Braku, primetio je on.

Granična policija će takođe biti pojačana sa još tri čete, uključujući i jednu u blizini Pojasa Gaze.

Izraelska vojska stacionirana na Zapadnoj obali i duž linije šavova bila je pojačana sa 15 bataljona, „veoma značajnih snaga“, primetio je Benet.

„Naše snage su do sada izvele više od 200 istražnih operacija ili hapšenja. Dom terorista u Jaabadu je već mapiran za rušenje i radimo na tome da ga srušimo što je pre moguće kako bismo stvorili odvraćanje“, rekao je on.

Takođe je naredio razbijanje ilegalnog oružja u arapskim zajednicama i protiv bilo koga ko je povezan sa Islamskom državom, uključujući preventivna hapšenja. Napadači u Haderi i Beršebi su tvrdili da su povezani sa džihadističkom grupom.

„Nema ograničenja u resursima“ koji bi trebalo da budu usmereni na borbu protiv terorizma, rekao je Benet.

Rekao je da će većina vojnika nositi svoje oružje kući kada su na odsustvu iz baze, što je obično opciono ili nije dozvoljeno u većini jedinica.

Benetove izjave označavaju drugu očiglednu promenu u stavu Izraela prema posedovanju oružja od prošle nedelje.

Nakon smrtonosnog terorističkog napada u Beeršebi koji je odneo živote četvorice Izraelaca, policija je saopštila da će ublažiti politiku oružja za civile koji učestvuju u neutralisanju terorista. Nakon tog napada, policija je privremeno oduzela pištolje od civila koji su pucali u teroristu u okviru svoje istrage, što je izazvalo manju kontroverzu.

Prema novoj proceduri, policija je saopštila da će civila čiji pištolj odnese na forenzičko ispitivanje nakon što su učestvovali u neutralisanju terorista kući pratiti policajci i da će im po hitnom postupku biti izdat novi pištolj.

Benet je pozvao izraelsku javnost da ostane jaka pred najsmrtonosnijim talasom terora koji je pogodio zemlju od Druge intifade.

„Građani Izraela, mi trenutno doživljavamo talas ubilačkog terorizma i, kao iu svim prethodnim talasima, zajedno ćemo pobediti“, rekao je on.

„Ovo nije ni naš prvi ni drugi talas terorizma. Imamo iskustva sa borbom. Izraelsko društvo, kada je na iskušenju, zna kako da pokaže prisebnost, da ostane otporno i da odgovara prilikama. Ne možemo biti slomljeni.”