Jedan američki i dva ruska astronauta zajedno sleteli na Zemlju nakon putovanja u svemir

Jedan američki i dva ruska astronauta zajedno sleteli na Zemlju nakon putovanja u svemir

Kao redak znak saradnje između SAD i Rusije, astronauti iz obe zemlje sleteli su u sredu u Kazahstan nakon povratka na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice.

Dva istorijska rivala nedavno su se sukobila zbog tekuće ruske vojne invazije na Ukrajinu, ali svemir ostaje jedna oblast u kojoj SAD i Rusija i dalje rade zajedno.

NASA-in astronaut Mark Vande Hei i kosmonauti Anton Škaplerov i Petar Dubrov vratili su se u letelicu Sojuz MS-19 i sleteli na kazahstansku stepu u 17:28. Lokalno vreme.

Vande Hei je trebalo da se vrati u svoj dom u Hjustonu, dok je Škaplerov i Dubrov trebalo da se vrate u svoju bazu za obuku u Star Sitiju u Rusiji.

Prema NASA-i, Vande Hei je oborio američki rekord svojim dugim svemirskim letom, ostajući u niskoj orbiti Zemlje 355 dana.

„Markova misija ne samo da obara rekorde, već i utire put budućim istraživačima ljudi na Mesecu, Marsu i šire“, rekao je administrator NASA-e Bil Nelson u saopštenju.

„NASA i nacija s ponosom požele dobrodošlicu Marku kući i zahvalni su na njegovom neverovatnom doprinosu tokom njegovog jednogodišnjeg boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici“, dodao je Nelson.

Vande Hei je oborila prethodni rekord, koji je držao penzionisani NASA-in astronaut Skot Keli, za 15 dana.

Tokom svog putovanja u svemir, Vande Hei je iskusio oko 5.680 orbita oko Zemlje, saopštila je NASA.