Francuski ministar spoljnih poslova: Nema napretka u pregovorima Rusije i Ukrajine

Francuski ministar spoljnih poslova: Nema napretka u pregovorima Rusije i Ukrajine

Nije došlo do pomaka u pregovorima između Rusije i Ukrajine, rekao je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan za Si-En-En u sredu.

U intervjuu za CNN Kristijan Amanpur, Le Drijan je rekao da nema „ništa novo“ i „nema proboja“ u onome o čemu se razgovaralo na pregovorima u Istanbulu.

On je dodao da su „pitanja i dalje ista“ i da ruski predsednik Vladimir Putin „i dalje želi da nametne svoj diktat Ukrajini“.

Francuski ministar spoljnih poslova je rekao da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski „želi da se njegovoj zemlji daju neke bezbednosne garancije i da trenutno nema ništa slično u diskusiji“.

„Želimo primirje što je pre moguće, ali, u međuvremenu, nastavićemo da pružamo Ukrajini odbrambeno, legalno oružje, jer je to neophodno, jer želimo da se rat zaustavi, i želimo da se rat zaustavi bez ratovanja. sebe“, rekao je Le Drijan Amanpuru.

Govoreći o uslovima u opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju, Le Drijan je rekao da predsednik Putin „već ima iskustva u tome jer je to metod koji su koristile ruske snage u Alepu (Sirija)“.

„Ako Rusija želi da napravi neke gestove, ona mora tome da stane na kraj — posebno u Mariupolju. Moraju da skinu opsadu Mariupolja. Oni moraju da dozvole pristup Mariupolju u humanitarne svrhe kako bi humanitarna pomoć mogla da stigne do stanovništva i kako bi, takođe, Mariupoljci bili slobodni da se kreću. To bi nam omogućilo da ruskim izjavama damo minimum kredibiliteta“, nastavio je Le Drijan.