Bela kuća objašnjava zašto avioni neće biti poslati u Ukrajinu

Bela kuća objašnjava zašto avioni neće biti poslati u Ukrajinu

Press sec kaže da su borbeni avioni zadržani da bi „sprečili svetski rat ovde“.

Sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki priznala je novinarima da je razlog zašto su SAD odlučile da ne prebace 28 poljskih borbenih aviona u Ukrajinu izbegavanje direktnog uključivanja SAD (ili verovatno nekog drugog NATO saveznika) u rat između Ukrajine i Rusije.

„Rekla bih da je naša procena zasnovana na tome kako sprečiti svetski rat ovde“, rekla je Psaki odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa avionima. Ona je nazvala pitanje pokretanja Trećeg svetskog rata „što je značajna težina koju obaveštajna zajednica, Ministarstvo odbrane i predsednik imaju u svakom trenutku“.

„Postoje merdevine eskalacije“, nastavila je čelnica Bele kuće, ukazujući na razliku između protivtenkovskog oružja i aviona koji bi potencijalno mogli „preći granice“ i eskalirati rat. „Nećemo raditi stvari za koje mislimo da nisu u interesu Sjedinjenih Država i naših NATO saveznika“, zaključila je Psaki.

Mnogi su tražili da znaju šta se desilo sa avionima koje su SAD i/ili NATO „trebalo” da predaju Poljskoj da bi ih predali Ukrajincima. Međutim, shvatilo se da bi bilo koji konvoj Poljske (ili druge NATO nacije) koji donosi ratni materijal u Ukrajinu odmah postao vojna meta za Rusiju, potencijalno stvarajući okolnosti da NATO objavi rat prema članu 5 i u suštini izazove Treći svetski rat.

Psaki je ranije okrivila neuspeh SAD da isporuče 28 poljskih borbenih aviona Ukrajini za „privremeni prekid komunikacije“, nakon što je državni sekretar Entoni Blinken izjavio da Poljska ima „zeleno svetlo“ da nastavi sa prebacivanjem aviona.

Sekretar za štampu Bele kuće insistirao je da SAD imaju „snažne i trajne odnose sa Poljskom“ i da je „mehanizam“ primopredaje pravo pitanje. Poljska je ponudila da prebaci avione MiG-29 u američku bazu Ramštajn u Nemačkoj, ali se činilo da SAD nisu sigurne kako da idu napred, a da se direktno ne umešaju (a time i NATO) u rat između Rusije i Ukrajine.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je to u utorak, izjavivši da je odluka o prebačenju poljskih aviona u Ukrajinu bila odluka poljske vlade, ali da Ramštajnov plan ne izgleda kao „održiv“.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ranije izrazio sve veće nestrpljenje, zahtevajući avione i zonu zabrane letova. „Ne prebacujte odgovornost“, rekao je on u obraćanju u sredu. „Pošaljite nam avione.“