Bela kuća je saopštila da nikada nije istraživala posetu predsednika Bajdena Ukrajini u okviru svog putovanja ove nedelje

Bela kuća je saopštila da nikada nije istraživala posetu predsednika Bajdena Ukrajini u okviru svog putovanja ove nedelje

Američki predsednik Džo Bajden će nastojati da podvuče jedinstvo na svom putovanju u Evropu ove nedelje, a nakon toga će biti niz „isporuka“, kaže Bela kuća.

Ali Bajdenovi pomoćnici nikada nisu razmišljali o zaustavljanju u Ukrajini, a predsednik se i dalje protivi slanju američkih trupa u zemlju.

Govoreći dva dana pre nego što Bajden otputuje na samite sa visokim ulozima u Briselu, nakon čega sledi poseta u Poljskoj, sekretar za štampu Jen Psaki rekla je da se Bajden nada da će naglasiti zapadnu saradnju na svom putovanju.

„Izaći iz ovoga, ono što se predsednik nada da će postići jeste kontinuirana koordinacija i jedinstven odgovor na kontinuirane eskalacione akcije predsednika Putina“, rekla je ona.

„Sigurno će biti rezultata, kao što ih uvek ima na ovim putovanjima“, rekla je Psaki.

Psaki je rekla da se detalji o Bajdenovom zaustavljanju u Poljskoj još uvek prikupljaju, ali da se nada da će istaći rad zemlje na dobrodošlici milionima izbeglica iz Ukrajine.

Na pitanje Fila Matinglija o predlogu Poljske za uspostavljanje međunarodnih mirovnih snaga u Ukrajini, Psaki je sugerisala da bi takav korak mogao da pređe Bajdenovu liniju dovođenja američkih trupa u direktan sukob sa Rusijom.

„Mi ćemo, naravno, nastaviti da radimo sa Poljskom i drugim saveznicima i partnerima u Evropi kako bismo pružili podršku ukrajinskom narodu i pomogli mu da odbrani svoju zemlju od ruske agresije i pruži pomoć narodu Ukrajine i nastavićemo da namećemo oštre posledice“, rekla je ona.

„Predsedniče, bio je jasan da nećemo slati američke trupe da se bore protiv ruskih trupa. To nije u interesu američkog naroda ili naše nacionalne bezbednosti, ali nastavićemo da razgovaramo o nizu ideja, uključujući ovu, “ Ona je rekla.

Brojni ukrajinski lideri pozvali su Bajdena da poseti Ukrajinu u okviru svog putovanja. Ali Psaki je rekla da ta opcija nikada nije razmatrana

„Nismo istražili tu opciju“, rekla je ona, navodeći bezbednosna razmatranja i „ogromnu količinu resursa“ koja bi to zahtevala.

Ona je rekla da će Bajden imati „najefikasniji i najuticajniji“ put sazivanjem sastanaka NATO-a i G7 na kojima bi se razgovaralo o nastavku humanitarne i ekonomske pomoći.

„To je bila odluka o tome šta bi bilo najefikasnije na putovanju“, rekla je ona.

Sekretar odbrane Lojd Ostin otputovaće ove nedelje u Brisel da prati predsednika Bajdena na sastancima sa „saveznicima u NATO-u, liderima G7 i liderima Evropske unije“, rekao je portparol Pentagona Džon Kibri tokom brifinga u Pentagonu u ponedeljak.

Lideri će „razgovarati o međunarodnim naporima da nastave da podržavaju Ukrajinu i nametnu teške i neviđene troškove Rusiji zbog njene neprovocirane i ilegalne invazije“, rekao je Kirbi.

Ostin će takođe pratiti Bajdena u Poljsku posle Brisela, rekao je Kirbi.