Bajden upozorava na „razvoj obaveštajnih podataka“ koji sugerišu potencijalne ruske sajber napade na SAD

Bajden upozorava na „razvoj obaveštajnih podataka“ koji sugerišu potencijalne ruske sajber napade na SAD

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je u ponedeljak partnere iz privatnog sektora „da odmah pojačaju vašu sajber odbranu“, ukazujući na „razvijanje obaveštajnih podataka“ što ukazuje na „potencijal da bi Rusija mogla da sprovodi zlonamerne sajber aktivnosti protiv Sjedinjenih Država“

Iako je obećao da će njegova administracija „nastaviti da koristi svaki alat za odvraćanje, ometanje i, ako je potrebno, odgovor na sajber napade na kritičnu infrastrukturu“, predsednik je u izjavi priznao, „savezna vlada ne može da se brani od ove pretnje sama“.

„Većina američke kritične infrastrukture je u vlasništvu i kojom upravlja privatni sektor, a vlasnici i operateri kritične infrastrukture moraju ubrzati napore da zaključaju svoja digitalna vrata. Agencija za sajber bezbednost i bezbednost infrastrukture (CISA) Ministarstva za unutrašnju bezbednost aktivno radi sa organizacijama širom kritične infrastrukture na brzoj razmeni informacija i smernica za ublažavanje uticaja kako bi se zaštitili njihovi sistemi i mreže.

Među koracima koje administracija preporučuje za zaštitu od sajber-napada su upotreba višefaktorske autentifikacije, konsultacije sa profesionalcima za sajber bezbednost kako bi se uverili da su sistemi zakrpljeni i zaštićeni od svih poznatih ranjivosti, promena lozinki širom mreža kako bi se sprečilo korišćenje ukradenih akreditiva, pravljenje rezervnih kopija i šifrovanje podataka i edukacija zaposlenih o sajber bezbednosti.

„Od prvog dana, moja administracija je radila na jačanju naše nacionalne sajber odbrane, nalažući opsežne mere sajber bezbednosti za saveznu vladu i one sektore kritične infrastrukture za koje imamo ovlašćenja za to, i stvarajući inovativna javno-privatna partnerstva i inicijative za unapređenje sajber bezbednosti širom sveta. svu našu kritičnu infrastrukturu“, napisao je Bajden. „Kongres se udružio s nama u ovim naporima – cenimo što su članovi Kongresa radili širom puta da zahtevaju od kompanija da prijave sajber incidente Vladi Sjedinjenih Država.