Bajdenova administracija nije videla da Kina daje oružje Rusiji

Bajdenova administracija nije videla da Kina daje oružje Rusiji

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je u utorak da administracija nije videla da Kina daje vojnu opremu Rusiji otkako je predsednik Džo Bajden razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom prošlog petka.

„Ne mogu da predviđam dalje. Ono što mogu da vam kažem je da od tih sastanaka ili od razgovora predsednika sa Sijem nismo videli da Kina daje vojnu opremu Rusiji, ali naravno, to je nešto što pažljivo pratimo“, rekao je Salivan novinarima u utorak.

„Nastavićemo da to pratimo. A predsednik je predsedniku Siju jasno stavio do znanja implikacije i posledice svake takve nabavke opreme i oni vrlo dobro razumeju.”

Rusija je zatražila vojnu i ekonomsku pomoć od Kine, izjavila su dva američka zvaničnika za Si-En-En prošle nedelje. Kina je prenela izvesnu otvorenost da ponudi pomoć Rusiji, navodi se u američkoj diplomatskoj depeši saveznicima. I Rusija i Peking su negirali da je bilo takvih zahteva.

Bajden je u petak pokušao da odvrati Sija od pomoći Rusiji, upozoravajući svog kineskog kolegu tokom 110-minutnog video poziva o „implikacijama i posledicama“ po Peking ako bi pružio materijalnu podršku Moskvi.