Bajden potvrđuje rusku upotrebu hipersoničnih projektila u Ukrajini

Bajden potvrđuje rusku upotrebu hipersoničnih projektila u Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je u ponedeljak da je Rusija upotrebila hipersonične rakete u svojoj invaziji na susednu Ukrajinu.

„I ako primetite, [Rusija] je upravo lansirala hipersoničnu raketu, jer je to jedina stvar kroz koju mogu da prođu bez apsolutne sigurnosti“, rekao je Bajden. „To je, kao što svi znate, naknadno oružje, i, ali sa istom bojevom glavom na sebi kao i bilo koja druga lansirna raketa, ne pravi veliku razliku, osim što je gotovo nemoguće zaustaviti ga. Postoji razlog zašto ga koriste.“

Bajden je, govoreći grupi okupljenoj na kvartalnom sastanku izvršnog direktora poslovnog okruglog stola, rekao: „[ruski predsednik Vladimir] Putin je leđima uza zid, on nije očekivao obim ili snagu našeg jedinstva, a što je više njegova leđa naslonjena na zid, to je veća oštrina taktika koju može primeniti.“

Bajden je izneo niz resursa koje su SAD rasporedile u Ukrajini i saveznicima iz NATO-a u regionu, detaljno navodeći 2 milijarde dolara finansiranja samo za NATO i značajne vojne resurse za Ukrajinu, za koje je rekao da „pucaju na rusku vojsku, bilo da su u pitanju njihovi tenkovi ili njihove helikoptere ili njihove letelice.”

„Ideja da nemaju dovoljno sofisticirane opreme jednostavno nije tačna, i neću odvojiti vreme da ulazim u sve detalje, ali poenta je da imaju svu opremu, svaki komad opreme to ima racionalnog smisla zasnovano na našoj vojsci i vojsci NATO-a da bi mogli da rade ono što rade“, rekao je Bajden izvršnim direktorima.

Predsednik je ponovio upozorenja da će Rusija verovatno sprovoditi „operacije pod lažnom zastavom“, uključujući mogućnost napada hemijskim oružjem u Ukrajini.

„Kad god počne da priča o nečemu za šta misli da će NATO, Ukrajina ili Sjedinjene Države da urade, to znači da se sprema da to uradi. Nije šala“, rekao je Bajden.