Bajden: Do 19. aprila biće vakcinisano 90 odsto odrasle populacije u SAD

Bajden: Do 19. aprila biće vakcinisano 90 odsto odrasle populacije u SAD

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden izjavio je da će do 19. aprila velika većina odrasle populacije biti vakcinisana.

„Sa svim poslom koji smo uradili u proteklih deset nedelja zadovoljstvo mi je da najavim da će najmanje 90 odsto svih odraslih moći da primi vakcinu do 19. aprila, samo tri nedelje od danas“, rekao je Bajden novinarima, te dodao da će ostalih deset odsto to moći najkasnije do 1. maja.

On je kazao da je naredio svom timu za borbu protiv koronavirusa da osigura da postoji punkt za vakcinaciju ne dalje od pet milja od ijednog odraslog građanina.

„To ćemo postići tako što ćemo umesto na 17.000 mesta imati punktove za vakcinaciju na skoro 40.000 mesta“, kazao je Bajden.

Predsednik SAD je kazao da će njegova administracija dodati i još 12 federalnih punktova za vakcinaciju gde će se davati vakcine manjinama.

Prema njegovim rečima, prvih 100 miliona je dostignuto na 60. dan obavljanja dužnosti, dok će sledeći cilj biti dostignut za 40 dana.

„Naš posao je daleko od toga da je pri kraju. Rat protiv koronavirusa je daleko od pobede“, rekao je Bajden.

Do sada, više od 145,8 miliona ljudi dobilo je dozu vakcinu, uključujući i napore prethodne američke administracije.

SAD su najpogođenije pandemijom sa skoro 30,3 miliona slučajeva zaraze i oko 550.000 smrtnih ishoda, pokazali su podaci Univerziteta „Džons Hopkins“.