Bajden se sastaje sa rođacima dvojice Amerikanaca zatvorenih u Rusiji

Bajden se sastaje sa rođacima dvojice Amerikanaca zatvorenih u Rusiji

VAŠINGTON – Predsednik Džo Bajden planira da se sastane sa članovima porodica dvojice Amerikanaca koji su zatvoreni u Rusiji: košarkaške zvezde Britni Griner i bivšeg američkog marinca Pola Vilana, saopštila je Bela kuća u četvrtak, prenosi Rojters.

Bajden će u petak biti domaćin odvojenih sastanaka sa Grinerovom suprugom i Vilanovom sestrom, više od mesec dana nakon što je njegova administracija objavila da je predložila dogovor za njihov povratak u Moskvu.

„Rusi bi danas trebalo da prihvate našu ponudu“, rekla je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer. „Voleli bismo da danas kažemo da imamo vesti o tome da se Britni i Pol danas vraćaju kući. Nažalost, pregovori u ovom trenutku nisu tamo.“

Griner, dvostruka zlatna olimpijska medalja i zvezda Ženske nacionalne košarkaške asocijacije (VNBA), osuđena je 4. avgusta na devet godina u ruskom zatvoru zbog optužbi za drogu, presudu koju je Bajden nazvao „neprihvatljivom“.

Vilan, koji poseduje američki, britanski, kanadski i irski pasoš, osuđen je 2020. na 16 godina zatvora nakon što je osuđen za špijunažu. On je negirao optužbu.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je krajem jula da je Vašington dao „značajnu ponudu“ Moskvi da obezbedi povratak dvojice Amerikanaca, a izvori su potvrdili da bi ruski trgovac oružjem Viktor But mogao da bude pušten u zamenu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je prošlog meseca da je bilo uključeno u „tihu diplomatiju“ o potencijalnoj razmeni zatvorenika, ali je poslednjih nedelja bilo malo događaja u javnosti po tom pitanju.

Pregovori se odvijaju usred narušenih odnosa između Vašingtona i Moskve nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, što je izazvalo pokušaj SAD da kazni Rusiju sankcijama i diplomatski je izoluje.

„Ne bih okarakterisao ovaj proces kao zaustavljen. Sigurno se nije pomerio brzinom kojom bismo želeli“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, dodajući da će Bajden reći porodicama da njegova administracija pridaje „najveći prioritet“ obezbeđivanju njihovih oslobađanje članova porodice.

„Preduzećemo svaki korak za koji smatramo da bi pomogao da se proces unapredi“, rekao je Prajs na pitanje da li će se Blinken sastati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom kada njegov ruski kolega ovog meseca poseti Njujork na sastancima Ujedinjenih nacija.

Stejt department je u sredu upozorio na privatne napore u pokušaju da se obezbedi oslobađanje Grinera i Vilana nakon što je bivši guverner Novog Meksika Bil Ričardson otputovao u Moskvu, rekavši da bi takvi napori mogli da zakomplikuju zvanične razgovore za njihovo oslobađanje.