Australija ulaže milijardu dolara za spas turizma

Australija ulaže milijardu dolara za spas turizma

Australijska vlada predstavila je paket turističke podrške u iznosu od 928 miliona američkih dolara s ciljem jačanja lokalnih putovanja, dok međunarodne rute ostaju i dalje zatvorene zbog pandemije koronavirusa.

Subvencija avionskih karata za putnike, jeftinih zajmova malim turističkim kompanijama i finansijske pomoći za dve najveće aviokompanije u zemlji osmišljena je kako bi turistički sektor preživeo dok se strani turisti ne vrate.

„Ovaj će paket odvesti više turista u naše hotele i kafiće, u obilaske i istraživanja ​​našeg dvorišta“, rekao je australijski premijer Skot Morison.

„To znači više radnih mesta i ulaganja za turistički i avio sektor, dok Australija ide prema pobedi u borbi protiv kovida-19 i ograničenja koja su naštetila tolikom broju kompanija“, dodao je.

Turizam je glavni pokretač rasta australijske ekonomije, generirajući bruto domaći proizvod (BDP) 60,8 milijardi američkih dolara u 2018/19. i zapošljavajući oko pet odsto radne snage u zemlji.

Sektor je teško pogođen kada je Australija pre godinu dana zatvorila svoje međunarodne granice – s nekoliko izuzetaka za državljane koji se vraćaju i neke druge – kako bi sprečila širenje koronavirusa.

Paket podrške uključuje 200 miliona američkih dolara za dve glavne aviokompanije u zemlji – Qantas Airways Ltd i Virgin Australia od aprila do oktobra.

Subvencije od 50 odst na nkih 800.000 avionskih karata biće usmerene na odredišta koja se obično u velikoj meri oslanjaju na strane turiste, a biće dostupne od 1. aprila do kraja jula.