Australija da plati 600 miliona francuskoj odbrambenoj kompaniji

Australija da plati 600 miliona francuskoj odbrambenoj kompaniji

Australijska vlada pristala je da plati francuskoj odbrambenoj kompaniji Naval Group 830 miliona australskih dolara (585 miliona dolara) za raskid ugovora o podmornici dok se sprema da pređe na podmornice na nuklearni pogon kao deo saveza Aukus sa SAD i Velikom Britanijom.

Australija je potrošila 3,4 milijarde australijskih dolara na program klase Attack, koji nije isporučio nijednu podmornicu, i planirala je potencijalni udarac od 5,5 milijardi australskih dolara kako bi se izvukla iz francuskog ugovora. Anthoni Albanese, novi premijer Australije, opisao je dogovor kao „izuzetan gubitak“.

Odluka o otkazivanju ugovora od 90 milijardi australijskih dolara sa Navalom za 12 podmornica izazvala je krah u odnosima između Francuske i Australije prošlog septembra. Naval je u većinskom vlasništvu francuske vlade i ugovor je bio vodeći posao za odbrambenu industriju zemlje.

Francuski predsednik Emanuel Makron nazvao je tadašnjeg australijskog premijera Skota Morisona, koji je potpisao ugovor sa Aukusom, lažovom jer su se rasle optužbe da je Kanbera obmanula francuskog izvođača radova.

Albaneze, koji je prošlog meseca zamenio Morisona na mestu premijera, brzo je krenuo da se nagodi sa Francuzima, ključnim saveznikom na Pacifiku, i rekao je da planira da se sastane sa Makronom što je pre moguće kako bi resetovao odnose između zemalja, za koje je rekao da su „ vitalni” za nacionalne interese Australije.

„Duboko poštujemo ulogu Francuske i aktivno angažovanje u Indo-Pacifiku. S obzirom na težinu izazova sa kojima se suočavamo iu regionu i na globalnom nivou, od suštinskog je značaja da se Australija i Francuska još jednom ujedine u odbrani naših zajedničkih principa i interesa“, naveo je Albanese u saopštenju.

Australijska laburistička partija podržala je prelazak na Aukus, prema kojem će Australija dobiti podmornice na nuklearni pogon zbog kojih su konvencionalne dizel-električne podmornice iz Francuske postale suvišne, ali je kritikovala Morisonovo vođenje pregovora. Albanese je u subotu rekao da će prethodna administracija ostati upamćena kao „najrasipnija vlada u istoriji Australije od federacije”.

Australija se pridružila Aukusu kao deo kampanje za projektovanje svog vojnog uticaja i jačanje saveza u indo-pacifičkom regionu kao odgovor na rastuću asertivnost Kine.

Sporazum o otpremnini je takođe oživeo političke tenzije tokom protekle nedelje u vezi sa rasporedom sporazuma sa Aukusom, a Ričard Marles, novi ministar odbrane, je rekao da je raspored isporuke Morisonove vlade za australijske podmornice na nuklearni pogon nerealan.

Morison je prošle godine rekao da bi prva od podmornica na nuklearni pogon mogla biti izgrađena u Adelaidi 2040. godine, ali se kasnije činilo da je smanjio vremensku liniju i količinu projekta koji će biti izgrađen u Australiji.

Piter Daton, ministar odbrane u vreme kada je Aukus potpisan, a sada lider opozicije, odgovorio je pisanjem u uvodniku u australijskim novinama da je planirao da kupi dve američke podmornice klase Virdžinija do 2030. godine, i izrazio zabrinutost da Laburisti bi se udaljili od pakta.

To je donelo oštar ukor od Marlesa i bezbednosnih analitičara zbog otkrivanja osetljivih informacija u vreme kada Australija još nije zvanično izabrala između britanskog i američkog izvođača podmornica.

Marles, koji ove nedelje prisustvuje dijalogu Shangri-La u Singapuru, opisao je Datonovu intervenciju kao „politiku ranga“, dok je Albanez rekao da je Daton imao odgovornost da „stavi nacionalni interes na prvo mesto“.