Sudija odbacio tužbu protiv Kristijana Ronalda

Sudija odbacio tužbu protiv Kristijana Ronalda

Žena iz Nevade izgubila je na američkom sudu da bi primorala međunarodnu fudbalsku zvezdu Kristijana Ronalda da plati milione dolara više od 375.000 dolara u tajnom novcu koje je dobila nakon što je tvrdila da ju je silovao u Las Vegasu 2009.

Američka okružna sudija Dženifer Dorsi u Las Vegasu izbacila je slučaj iz suda u petak kako bi kaznila advokata te žene, Lesli Mark Stoval, za „loše ponašanje“ i korišćenje procurelih i ukradenih dokumenata u kojima se detaljno opisuju razgovori advokata i klijenta između Ronalda i njegovog advokati. Dorsi je rekla da je to „uprljalo slučaj van iskupljenja“.

Dorsi je u svom nalogu na 42 stranice rekla da je potpuno odbacivanje slučaja bez mogućnosti da ga ponovo pokrene predstavlja teška sankcija, ali je rekla da je Ronaldo povređen Stovalovim ponašanjem.

„Smatram da je nabavka i nastavak korišćenja ovih dokumenata bila loša namera, i jednostavno diskvalifikacija Stovala neće izlečiti predrasude prema Ronaldu jer su nezakonito prisvojeni dokumenti i njihov poverljivi sadržaj utkani u samu tkaninu tvrdnji (tužilje Ketrin) Majorge, “, navodi se u presudi. „Oštre sankcije su zaslužne.

Stoval nije odmah odgovorio u subotu na telefonske i e-poruke. Na SMS saradnici Larisi Drohobicer nije odgovoreno. Oni bi mogli da se žale na odluku 9. okružnom apelacionom sudu SAD u San Francisku.

Ronaldov advokat u Las Vegasu, Peter Kristijansen, putovao je i nije odmah bio dostupan za komentar.

Asošiejted pres generalno ne navodi imena ljudi koji kažu da su žrtve seksualnog napada, ali Majorga je dala saglasnost preko Stovala i Drohobicera da javno objavi njeno ime.

Dorsei je ranije ove godine signalizirala da je spremna da okonča slučaj nakon što Stoval nije ispoštovao proceduralni rok u svojoj ponudi za više od 25 miliona dolara odštete na osnovu navoda da su Ronaldo ili njegovi saradnici prekršili sporazum o povjerljivosti iz 2010. tako što su pustili izvještaje o tome. pojavljuju se u evropskim publikacijama 2017.

Majorgina građanska tužba — podneta 2018. godine na državnom sudu i prebačena 2019. na savezni sud — navodi da su Ronaldo ili njegovi saradnici prekršili sporazum o poverljivosti pre nego što je nemačka novinska kuća Der Spiegel objavila članak pod naslovom „Tajna Kristijana Ronalda“ na osnovu dokumenata dobijenih od „ portal za uzbunjivače Football Leaks“.

Ronaldov pravni tim okrivio je izveštaje o curenju elektronskih podataka o dokumentima koji su hakovani iz advokatskih firmi i drugih entiteta u Evropi i stavljeni na prodaju. Kristijansen je takođe naveo da su informacije izmenjene ili izmišljene.

Kristijansen i advokat Kendeli Vorks u Las Vegasu uspešno su se borili od kada se slučaj pojavio 2018. da spreče otkrivanje pakta.

Maiorga je bivša manekenka i učiteljica koja živi u oblasti Las Vegasa. Njena tužba kaže da je srela Ronalda u noćnom klubu i otišla sa njim i drugim ljudima u njegov hotelski apartman, gde ju je napao u spavaćoj sobi. Ona je tada imala 25 godina.

Ronaldov pravni tim ne osporava da je Ronaldo upoznao Maiorgu i da su imali seks u junu 2009. godine, ali je tvrdio da je to bilo sporazumno, a ne silovanje.

Majorga je tada otišla u policiju Las Vegasa, ali je istraga obustavljena jer Majorga nije po imenu identifikovala svog navodnog napadača niti rekla gde se incident dogodio, rekli su policija i tužioci.

Ronaldo, koji sada ima 37 godina, jedna je od najplaćenijih i najprepoznatljivijih sportskih zvezda na svetu. Igra za engleski premijerligaški klub Mančester junajted i kapiten je reprezentacije svoje zemlje, Portugala. Proveo je nekoliko poslednjih godina igrajući u Italiji za torinski klub Juventus.

Policija Las Vegasa ponovo je otvorila istragu o silovanju nakon što je Maiorgina tužba podneta, ali je okružni tužilac okruga Klark Stiv Volfson odlučio 2019. da ne podnese krivične prijave.

Volfson, izabrani javni tužilac u Las Vegasu, rekao je da je prošlo previše vremena i da dokazi nisu pokazali da se Majorgina optužba može dokazati poroti van razumne sumnje.

Stoval je tvrdio da Maiorga nije prekršila nagodbu o tajnom novcu. Njena tužba je nastojala da ga poništi, optužujući Ronalda i „popravljače“ za zaštitu ugleda za zaveru, klevetu, kršenje ugovora, prinudu i prevaru. U dokumentima podnetim prošle godine, Stoval je naveo odštetu na 25 miliona dolara plus advokatske naknade.

Advokat je tvrdio da je Majorga kao dete imala smetnje u učenju i da je bila toliko pritisnuta od strane Ronaldovih advokata i predstavnika da nije bila u stanju da pristane da odustane od svoje krivične prijave i prihvati 375.000 dolara u avgustu 2010.

Dorsi je sledila preporuke američkog sudije za prekršaje Danijela Albregtsa, koji je vodio preliminarne i proceduralne odluke u slučaju, da se odbaci zbog loše namere, „neprikladnog ponašanja“ Stovala i oslanjanja na procurela i ukradena poverljiva dokumenta.

„Ne postoji mogući način da se ovaj slučaj nastavi tamo gde sud ne može da kaže koji su argumenti i svedočenja zasnovani na ovim privilegovanim dokumentima“, rekao je Albregts u izveštaju Dorsiju iz oktobra 2021.

Stoval je „postupio u lošoj nameri tražeći, primajući i koristeći dokumente Football Leaksa da procesuira Maiorgin slučaj“, napisao je Albregts. On je okrivio Stovalla za „smele“, „drske“ i „uvredljive“ pokušaje da se sporazum o poverljivosti učini javnim putem pravnih manevara i sudskog spisa i preporučio Dorsi da odbaci Stovalovu tvrdnju da Majorga nije imala mentalne sposobnosti da potpiše sporazum iz 2010. godine.

Deveti krug je početkom ove godine doneo odluku da je na Dorsiju da odluči o tom pitanju.

U Dorsijevoj presudi nije odmah bilo jasno da li bi javnost još mogla da pogleda izveštaj policije u Las Vegasu sastavljen o Ronaldu nakon što je Maiorga podnela tužbu 2018.

Albregts je u martu rekao da bi uskraćivanje pristupa Njujork tajmsu onome što je policija prikupila „gotovo sigurno podiglo ‘avet vladine cenzure’.“ Preporučio je da Dorsi prenese državnim sudovima zahtev novina za dokumentaciju za otvorenu evidenciju.

Zaštitni nalog koji je Dorsi uveo kako bi sprečio objavljivanje sporazuma iz 2010. ne odnosi se na policijsku upravu Las Vegasa, otkrio je Albregts, i „ne zabranjuje LVMPD-u da širi svoj dosije o krivičnoj istrazi“.

Advokat Margaret Mekleči, koja zastupa novine, u subotu nije odmah odgovorila na poruku o tom slučaju.