Šolc traži da Bugarska ukine veto na članstvo Severne Makedonije u EU

Šolc traži da Bugarska ukine veto na članstvo Severne Makedonije u EU

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je Bugarsku da ukine veto na pregovore o pristupanju Severne Makedonije EU.

Šolc je to rekao na konferenciji za novinare sa bugarskim premijerom Kirilom Petkovim u Sofiji u subotu, prenosi Rojters.

Nemački kancelar je poručio da EU ne treba da uništava nade Zapadnog Balkana u članstvo.

Šolc, koji je posetio Sofiju na dvodnevnoj turneji po regionu uoči samita lidera EU i zapadnog Balkana 23. juna, rekao je da oseća „novu spremnost“ EU da se proširi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

„Vidim šansu za napredak. Ostaćemo u bliskom kontaktu narednih dana“, rekao je Šolc, koji je integraciju Zapadnog Balkana u EU stavio kao prioritet u svojoj spoljnoj politici.

Petkov je ponovio stav Bugarske da severna Makedonija mora da ispuni tri uslova u vezi sa istorijskim i kulturnim sporovima između dve zemlje i pozvao Brisel da obezbedi njihovo ispunjenje.

Pitanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom bolno je za unutrašnju politiku Bugarske. Ove nedelje je jedan od četiri Petkova koaliciona partnera napustio vladu, optužujući ga, između ostalog, da je spreman da ukine veto Bugarske, zanemarujući nacionalne interese.

Ranije u subotu, Šolc je posetio severnu Makedoniju, koja je već prošla kroz mnoge reforme u nastojanju da se pridruži EU. Na primer, promenila je ime kako bi odgovorila na prigovore Grčke.