Bez cenzure: Asanžova supruga protiv Džona Boltona

Bez cenzure: Asanžova supruga protiv Džona Boltona

Supruga zatvorenog aktiviste protiv tajnosti Džulijana Asanža susrela se sa bivšim ambasadorom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom u retkom TV pojavljivanju, rekavši da je bivši američki zvaničnik „ideološki neprijatelj njenog muža“.

U razgovoru sa voditeljem Piersom Morganom za svoju emisiju „Bez cenzure“ u sredu, Bolton je rekao da je šef Vikiliksa „počinio jasnu kriminalnu aktivnost“ objavljivanjem poverljivih dokumenata koji su procurili, tvrdeći da je materijal doveo vladino osoblje i druge u opasnost.

„On nije više novinar nego stolica na kojoj sedim. Informacije koje je obelodanio u stvari su mnoge ljude dovele u opasnost“ i „podrivale mogućnost Sjedinjenih Država da imaju poverljivu diplomatsku komunikaciju“, rekao je on, dodajući da bi Asanž trebalo da se suoči sa dugom zatvorskom kaznom ako bude izručen Sjedinjene Države iz Britanije.

Stela Asanž je uzvratila da je Bolton „neka vrsta ideološkog neprijatelja Džulijana“, podsećajući na ulogu bivšeg zvaničnika u prodaji američke invazije na Irak 2003. američkoj javnosti, čak sugerišući da bi mogao biti odgovoran za krivične optužbe pred Međunarodnim krivičnim sudom .

„[Bolton] je – tokom svog vremena u administraciji [Džordža V.] Buša i kasnije administracije [Donalda] Trampa – nastojao da potkopa međunarodni pravni sistem i osigura da SAD ne budu pod jurisdikcijom Međunarodnog krivičnog suda“, ona rekao. „A da jeste, gospodin Bolton bi mogao biti krivično gonjen prema MKS-u. On je bio jedan od glavnih navijačica rata u Iraku, koji je Džulijan potom razotkrio kroz ova curenja informacija, tako da on ovde ima sukob interesa.

Upitana o stanju njenog supruga u pritvoru u londonskom zatvoru Belmarš, ona je rekla da Asanž „duboko pati“ i da mu zdravlje „opada iz dana u dan“, napominjući da mu je dozvoljeno da vidi svoju decu samo jednom nedeljno.

„On je životinja u kavezu i možete samo da zamislite šta to radi osobi“, nastavila je, dodajući „nema razloga da bude u zatvoru visoke bezbednosti“.

Suosnivač Vikiliksa je prvi put uhapšen 2019. nakon što je godinama proveo u azilu u ambasadi Ekvadora u britanskoj prestonici. Dok se u Velikoj Britaniji suočio sa samo manjim optužbama za preskakanje kaucije nakon prošlih sudskih postupaka, Sjedinjene Države su ga ošamarile optužnicom u više tačaka po Zakonu o špijunaži, optužujući izdavača za sajber zločine i ugrožavanje nacionalne bezbednosti SAD.

Prvo ročište za ekstradiciju odlučeno je u Asanžovu korist, ali je viši sud poništio tu presudu u junu i stao na stranu Vašingtona, sada rekavši da bi on mogao biti predat u američki pritvor kako bi se suočio sa optužbama. Njegov pravni tim je od tada osporio tu odluku u avgustovskoj žalbi, insistirajući na tome da se Asanž „sudi i kažnjava zbog svog političkog mišljenja“ i da je američka vlada „pogrešno predstavila ključne činjenice“ na sudu. Međutim, sudija tek treba da odgovori na njihove argumente.