Argentina: U drugom krugu izbora pobedio Havijer Mileji, čovek koji je obećao gašenje Centralne banke

Argentina: U drugom krugu izbora pobedio Havijer Mileji, čovek koji je obećao gašenje Centralne banke

U drugom krugu predsedničkih izbora u Argentini pobedio je kandidat krajnje desnice Havijer Mileji, pokazuju rezultati na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova. Mileji je dobio 56 odsto glasova, a kandidat vladajućih Peronista Serhio Masa 44. U predizbornoj kampanji Mileji se zalagao za zatvaranje Centralne banke – u zemlji u kojoj vlada ekonomska kriza i enormna inflacija i gde liberalizuju vlasništva nad oružjem.

Prema prvim rezultatima nakon održanog drugog kruga izbora u Argentini, pobedio je krajnje desničarski libertarijanski kandidat Havijer Mileji, čovek koji je najavio ukidanje Centralne banke .

Politika Mileija dobila je podršku glasača koji očajnički žele promene. Zbunio je anketare tako što je lako pobedio kandidata vlasti, za više od 10 procenata.

Preliminarni rezultati pokazali su da je Mileji imao skoro 56 odsto glasova u poređenju sa 44 odsto koliko je osvojio Masa, od skoro 90 odsto prebrojanih glasova.

U svom pobedničkom govoru pristalicama u Buenos Ajresu, Mileji je rekao da danas počinje rekonstrukcija Argentine i kraj propadanja Argentine.

„Modelu dekadencije je došao kraj. Nema povratka. Argentina će se vratiti na svoje mesto u svetu koje nikada nije trebalo da izgubi. Radićemo rame uz rame sa svim nacijama slobodnog sveta, kako bismo pomogli u izgradnji boljeg sveta“, rekao je Mileji.

Nakon poraza, Masa je rekao da je očigledno da rezultati nisu ono što su očekivali. Kontaktirao sam Havijera Mileija da mu čestitam. „Od sutra odgovornost za obezbeđivanje sigurnosti pripada Mileju“, napomenuo je Masa.

Bila je teška trka do samog kraja, ali je pobedio stručnjak koji je u jednom trenutku držao motornu testeru u kampanji. Čovek koga su poredili sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom i bivšim brazilskim liderom Žair Bolsonarom.

NJegov govor o uvođenju američkog dolara kao zvanične valute zemlje naišao je na ovacije njegovih pristalica. Mnogi ekonomisti ipak govore o finansijskoj katastrofi.

Bez obzira na to, u zemlji u kojoj je godišnja inflacija sada preko 140 odsto i gde dvoje od petoro ljudi živi u siromaštvu, njegova pobeda dokazuje da su Argentinci siti tradicionalne politike i ekonomske katastrofe. Pobeda Milejia znači da su spremni da probaju nešto novo u nastojanju da poboljšaju svoje živote.