Vreme za vikend brine vatrogasce u severnoj Kaliforniji

Vreme za vikend brine vatrogasce u severnoj Kaliforniji

Vremenski sistem za vikend mogao bi da ometa napore vatrogasaca u severnoj Kaliforniji da se bore protiv nedeljnog požara koji je ove godine postao najveći u državi do sada, prenosi Asošijejted pres.

Predviđa se da će sistem doneti hladnije temperature i padavine 0,63 centimetra do više od2,54 centimetra padavina tokom nekoliko dana — do požara od komaraca oko 177 kilometara severoistočno od San Franciska .

Ali očekuje se da će jači vetar stići u ovo područje od subote, a vetar bi mogao da baci užarenu žeravicu i izazove požare uprkos kiši.

„Ovde je to pomalo mešan blagoslov“, rekao je u četvrtak analitičar za ponašanje u požaru Džonatan Pangburn.

Prognoza je usledila pošto su vatrogasci ponovo sprečili ulazak plamena u planinski grad i izvestili o velikom napretku u četvrtak, samo dva dana nakon što je vatra oživela i spalila strukture u blizini Foresthila. Posada na zemlji izgradila je linije za zadržavanje dok su helikopteri koji su ispuštali vodu rušili žarišta.

Uslovi na terenu u četvrtak su „izgledali mnogo bolje“, rekao je portparol vatrogasaca Skot Meklin.

„Izgleda jako dobro na zapadnom kraju gde smo imali dramatično povećanje vatre ranije ove nedelje“, rekao je Meklin u četvrtak. Vatra je jurila uz odvodni jarak u susedstvo, ali su vatrogasci spasili sve kuće.

Naučnici kažu da su klimatske promene učinile Zapad toplijim i suvljim tokom poslednje tri decenije i da će nastaviti da čine vreme ekstremnijim, a šumske požare češćim i destruktivnijim. U poslednjih pet godina Kalifornija je doživela najveće i najrazornije požare u svojoj istoriji.

Naređenja za evakuaciju ostala su za oko 11.000 stanovnika zbog nepredvidive prirode vetrova, rekao je Meklin, koji obično duvaju u pravcu nekoliko kanjona i mogu brzo da šire plamen ako se pojačaju udari.

Požar od komaraca je obuzdao 20% nakon što je uništio najmanje 70 kuća i drugih zgrada. Očekuje se da će do potpune obuzdavanja požara doći oko 15. oktobra.

Požar od skoro skoro 274 kvadratna kilometra u sredu je premašio veličinu prethodnog najvećeg požara u 2022. – Mekini požar – iako je ove sezone do sada zabeležen delić prošlogodišnjih požara.

U južnoj Kaliforniji, psi su pomogli u lovu na osobu nestalu u teško oštećenom području planine San Bernardino, gde je grmljavina izbacila kamenje, drveće i zemlju koja je odnela automobile, zatrpala kuće i pogodila 3.000 stanovnika u dve udaljene zajednice. Skoro 5 centimetara kiše je palo u ponedeljak na Jukaipa Ridž između Ouk Glena, gde se nalaze voćnjaci jabuka koji su jesenja turistička destinacija, i Forest Falls, nekada letnji odmor za vlasnike koliba koji je postao zajednica spavaćih soba.

„Celo ovo područje je prekriveno do 1,83 metra blata, krhotina, velikih gromada“, rekao je Jim Topelski, šef vatrogasaca okruga San Bernardino.

Oštećenje od klizišta u Ouk Glenu i Forest Folsu poslužilo je kao snažno upozorenje stanovnicima na dugotrajnu štetu koju šumski požari mogu prouzrokovati mesecima ili čak godinama nakon što se plamen ugasi i dim razbistri.

Intenzivna količina kiše čak i tokom kratkog vremenskog perioda može imati katastrofalne efekte na obroncima gde je vatra ogulila vegetaciju koja je nekada držala zemlju netaknutom.

Požar od komaraca bio je jedan od tri velika požara u državi.

Požar u Ferviju je goreo oko 121 kilometar jugoistočno od Los Anđelesa. Požar površine 114 kvadratnih kilometara bio je 84% obuzdavan u četvrtak. Dve osobe su poginule bežeći od požara, koji je uništio najmanje 35 kuća i drugih objekata u okrugu Riversajd.