Uklonjen plutonijum za oružje koji je tajno poslat u Nevadu

Uklonjen plutonijum za oružje koji je tajno poslat u Nevadu

CARSON CITI – Plutonijum za oružje koji je tajno poslat u Nevadu zbog prigovora države uklonjen je pre roka, rekli su federalni zvaničnici, prenosi Asošijejted pres.

Američka senatorka Ketrin Kortez Masto rekla je u saopštenju da ju je Nacionalna administracija za nuklearnu bezbednost obavestila kasno u petak da je plutonijum uklonjen. Očekuje se da će posao započeti prošle godine biti završen do kraja 2026.

Američko ministarstvo energetike pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom planiralo je da isporuči punu metričku tonu plutonijuma u ​​Nevadu iz Južne Karoline, gde je savezni sudija naredio da se materijal ukloni sa lokacije na reci Savana.

Nevada je u tužbi tvrdila da je tajna isporuka pola metričke tone plutonijuma na ogromno mesto nacionalne bezbednosti u Nevadi – područje veće od države Roud Ajlend – 2018. predstavljalo „tajnu operaciju krijumčarenja plutonijuma. ” Vlada SAD je tvrdila da je pošiljku čuvala u tajnosti zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost.

Lokacija u Nevadi je korišćena za testiranje nuklearnog oružja od 1945. do 1992. godine.

Pravna bitka je okončana sredinom 2020. godine nakon što je savezna vlada pristala da ukloni visoko radioaktivni materijal koji je već transportovan u Nevadu i odustane od budućih planova da pošalje još.

Materijal se sada nalazi na lokaciji u Novom Meksiku, rekao je kongresni pomoćnik za Las Vegas Reviev-Journal.