Starbucks će renovirati prodavnice kako bi ubrzao uslugu

Starbucks će renovirati prodavnice kako bi ubrzao uslugu

Starbaks beleži rekordnu prodaju, ali se bori sa niskim moralom zaposlenih i planira da potroši 450 miliona dolara sledeće godine kako bi svoje prodavnice u Severnoj Americi učinili efikasnijim i manje složenim, prenosi Asošijejted pres.

Kompanija je takođe saopštila da planira da otvori 2.000 neto novih prodavnica u SAD do 2025. godine, sa naglaskom na zadovoljavanju rastuće potražnje za novim vrstama usluga, uključujući drive-thru, mobilno naručivanje i isporuku. Drive-thru sada čini 50% prodaje u SAD, na primer, dok je potražnja za isporukom porasla za 24% ove godine.

Prilagodljiva hladna pića __ koja sada čine čak 75% Starbucksovih porudžbina pića u SAD __ takođe oporezuju zaposlene u kuhinjama dizajniranim za jednostavnije tople napitke. Starbucks je predstavio novu radnu stanicu koja zahteva manje kretanja i može da smanji 50 sekundi od procesa pravljenja mešane ledene moke. A nova patentirana tehnologija će smanjiti vreme potrebno za pripremu hladne kafe sa 20 sati na nekoliko sekundi.

„Jasno je da naše fizičke prodavnice moraju da se promene. Naše fizičke prodavnice su izgrađene za drugu eru“, rekao je Džon Kalver, glavni operativni direktor Starbaksa, na jednodnevnom događaju za investitore u Sijetlu u utorak.

Rukovodioci Starbucksa su malo pominjali rastuće napore za sindikalno okupljanje u svojim prodavnicama u SAD tokom jutarnjih prezentacija u utorak. Ali to je očigledno bio podsticaj za kompaniju da dublje razmisli o načinima da poboljša radni život zaposlenih. Od kraja prošle godine, 236 od 9.000 Starbucksovih prodavnica u vlasništvu kompanije u SAD glasalo je za sindikalno udruživanje, čemu se kompanija protivi.

„Realnost je da imamo deficit poverenja sa našim partnerima“, rekao je Frenk Brit, izvršni potpredsednik i glavni strateški direktor Starbaksa. „Posao koji danas obavljamo u našim prodavnicama je fizički previše težak.

Nije odmah bilo jasno da li će nove investicije i tehnologija biti ponuđene prodavnicama bez sindikata; Starbucks je rekao da kompanija još nije odlučila kako će investicija biti podeljena. Ali u maju, Starbucks je najavio 200 miliona dolara dodatne plate i obuke, ali je rekao da će korist ići samo prodavnicama bez sindikata. Starbucks kaže da je potrebno pregovarati o novim pogodnostima sa sindikalnim prodavnicama.

Starbucks Vorkers United, sindikat koji organizuje radnike, rekao je da je oko 300 demonstranata protestiralo ispred sastanka Starbucksa u utorak.

Vodeći renoviranje će biti Lakman Narasimhan, bivši izvršni direktor PepsiCo-a koji je prošle nedelje imenovan za izvršnog direktora Starbucksa. Narasimhan će provesti narednih šest meseci prateći privremenog generalnog direktora Hauarda Šulca, koji je pomogao u oblikovanju kompanije nakon što ju je kupio 1987. godine i koji je privremeno vodi od aprila. Šulc će ostati u Starbaksovom odboru kada Narasimhan preuzme funkciju generalnog direktora u aprilu.

„Za mene je neverovatna prilika da učim u nogama jednog od najboljih preduzetnika na svetu“, rekao je Narasimhan,

Šulc je rekao da je Starbaks zabeležio najbolju nedelju prodaje u svojoj 51-godišnjoj istoriji u avgustu kada je predstavio svoju jesenju liniju pića. Ali Šulc je rekao da je Starbaks izgubio svoj put tokom pandemije, kada je zadržavanje zaposlenih palo čak i kada su kupci zahtevali novu uslugu kao što je preuzimanje sa ivičnjaka.