SAD nastoje da prošire veze sa Novim Zelandom

SAD nastoje da prošire veze sa Novim Zelandom

Komandant vojske Sjedinjenih Država na Pacifiku rekao je u ponedeljak da želi da proširi i ojača svoje veze sa Novim Zelandom, piše AP.

Poseta Velingtonu adm. Džona Akvilina, komandanta američke Indo-pacifičke komande, dolazi u trenutku kada SAD nastoje da povećaju svoje prisustvo u regionu usred duboke zabrinutosti zbog rastućih kineskih ambicija na Pacifiku.

Akvilino je dočekan tradicionalnom ceremonijom dobrodošlice Maora i položio je venac u Nacionalnom ratnom memorijalnom parku Pukeahu. On je kratko razgovarao sa medijima uoči sastanaka sa najvišim odbrambenim snagama Novog Zelanda i vladinim zvaničnicima.

„Naše partnerstvo je veoma duboko“, rekao je Akvilino. „Radimo mnogo stvari zajedno kako bismo nastavili da obezbeđujemo mir i prosperitet za obe naše nacije i za sve nacije u regionu.

Akvilino je rekao da želi da identifikuje nove oblasti u kojima bi SAD mogle da sarađuju sa Novim Zelandom. On je rekao da je vođstvo Australije i Novog Zelanda u Pacifiku „kritično važno“.

„Jedina stvar koju nikada nećete čuti od mene je velika ili mala. Ovo je partnerstvo“, rekao je Akvilino. „Sve nacije isporučuju one stvari koje mogu da isporuče.”

On je rekao da SAD razumeju bezbednosne implikacije klimatskih promena u pacifičkim ostrvskim državama, uključujući bezbednost hrane i vode, i važnost da ostrvske zemlje mogu da pecaju u ekskluzivnim zonama.

„Sjedinjene Države su čitavog života bile pacifička nacija. Nastavićemo da radimo na Pacifiku bez obzira na to šta još možete čuti“, rekao je Akvilino.

Šef odbrambenih snaga Novog Zelanda Kevin Šort rekao je da su odnosi sa SAD bili jaki decenijama i da redovno komuniciraju sa američkim snagama kako bi oboje mogli bolje da deluju u regionu.