Londonski aerodrom Hitrou produžava ograničenje broja putnika do oktobra

Londonski aerodrom Hitrou produžava ograničenje broja putnika do oktobra

Londonski aerodrom Hitrou saopštio je u ponedeljak da će produžiti ograničenje dnevnog broja putnika do kraja oktobra u sklopu svojih napora da se izbori sa rastućom potražnjom za avionskim prevozom usred nedostatka osoblja.

Aerodrom, jedan od najprometnijih u Evropi, saopštio je da maksimalno 100.000 putnika može otputovati svakog dana do 29. oktobra. U početku se očekivalo da će dnevna granica biti ukinuta 11. septembra.

Hitrou je uveo privremeno ograničenje u julu i poručio avio-kompanijama da prestanu sa prodajom karata tokom špice letnje sezone putovanja, rekavši da je očekivani promet putnika veći nego što osoblje aerodroma može da podnese.

Aerodrom je saopštio da je njegovo privremeno ograničenje dovelo do „manje otkazivanja u poslednjem trenutku“ i „kraćeg čekanja na torbe“.

Dodaje se da će ograničenja kapaciteta biti pod kontrolom i „mogla bi se ukinuti ranije ako postoji trajna slika bolje otpornosti i materijalnog povećanja nivoa resursa“.

Veliki broj letnjih letova za Hitrou i polazak sa njega već je otkazano poslednjih meseci, a putnici su prijavili duga čekanja u obezbeđenju, izgubljen prtljag i duga kašnjenja letova.

Rastuća potražnja za letnjim putovanjima nakon dve godine ograničenja putovanja zbog COVID-19 preplavila je evropske avio-kompanije i aerodrome, koji su otpustili desetine hiljada pilota, kabinskog osoblja, osoblja za čekiranje, zemaljske posade i rukovalaca prtljagom, jer je industrija postala zaustaviti tokom pandemije.