Kalifornija se i dalje suočava sa šumskim požarima

Kalifornija se i dalje suočava sa šumskim požarima

Vatrogasci su se borili da kontrolišu velike šumske požare u Južnoj Kaliforniji i Sijera Nevadi koji su narasli eksplozivno, prinudili su opsežne evakuacije i proizveli dim koji bi mogao da ometa proizvodnju solarne energije, piše Associated Press.

Požar u Ferviju u južnoj Kaliforniji zahvatio je oko 78 kvadratnih kilometara okruga Riversajd i bio je ograničen na samo 5%. Dve osobe su poginule dok su bežale od plamena u ponedeljak, a najmanje sedam objekata je uništeno.

U Sijeri, požar od komaraca spalio je skoro 28 kvadratnih kilometara, prinudivši evakuaciju u okruzima Placer i El Dorado. Nekoliko objekata i najmanje 10 automobila izgorelo je u blizini zajednice Mičigen Blaf iz ere Zlatne groznice.

Odeljenje za zaštitu životne sredine Nevade upozorilo je oblast Rena da bi kvalitet vazduha mogao biti „veoma nezdrav“ do „opasan“ zbog dima iz požara od komaraca udaljenog 160 kilometara.

Još jedan opasan požar izgoreo je u drvetu u blizini odmarališta Big Bear Lake u planinama San Bernardino istočno od Los Anđelesa. Sadržano je samo 2% nakon što je spalio skoro 2 kvadratne milje (5 kvadratnih kilometara).

Oblaci i pljuskovi povezani sa uraganom Kej kod meksičkog poluostrva Donja Kalifornija povremeno su srušili temperature u južnoj Kaliforniji, ali su takođe bili potencijalni problem za solarnu proizvodnju.

Uprkos početnim udarima Keja, prognostičari su upozorili da vrućina još nije završena.

„Naizgled beskrajni toplotni talas koji je zahvatio Kaliforniju konačno će se okončati barem u južnoj Kaliforniji, ali ne pre još dva veoma topla dana i veoma tople noći“, napisala je meteorološka kancelarija u Los Anđelesu.

Operateri kalifornijske elektroenergetske mreže objavili su još jedan „Flek Alert“ poziv za dobrovoljno isključenje električne energije i produžili period za dva sata, u 15 časova. do 22 časa.

Dim od šumskih požara i oblačni pokrivač stvorili su neizvesnost u vezi sa proizvodnjom solarne energije u popodnevnim satima kada temperature porastu ka vrhuncu, rekao je Eliot Mejnzer, predsednik i izvršni direktor kalifornijskog nezavisnog operatera sistema.

Postojala je i neizvesnost oko energije vetra na kraju perioda.

Cal-ISO je izdao Flek Alerts od prošle nedelje i izbegavao je da naloži prekide struje, iako je pogrešna komunikacija sa jednim provajderom iz Severne Kalifornije dovela do nekih nestanka struje.

Sa rekordnom potražnjom za napajanjem širom Zapada, Kalifornija je prekinula rekordnu potrošnju energije oko 17 časova. Utorak sa 52.061 megavata, daleko iznad prethodnog maksimuma od 50.270 megavata koji je postavljen 24. jula 2006.

Apel za hitne slučajeve za očuvanje koji je poslat na mobilne telefone stanovnika Kalifornije pripisan je trenutnom padu potražnje na električnoj mreži te večeri.

Potreba za električnom energijom je u sredu dostigla 50.184 megavata, ali je na kraju to bio „relativno tih rad sistema“, rekao je Mejncer na brifingu.

Međutim, prognoza električnog opterećenja za četvrtak popodne i veče bila je veća, a neizvesnost u vezi sa obnovljivim izvorima energije učinila je situaciju malo složenijom, rekao je on.

„Svakako mislimo da smo blizu zaokreta, ali još uvek imamo izazove pred nama ove večeri“, rekao je Mejncer.

Oluja i uslovi vetra povezani sa približavanjem uragana verovatno će stvoriti novi niz rizika za nestašice struje u južnoj Kaliforniji, primetio je on.

Očekuje se da će uragan Kej preći u tropsku oluju pre nego što u petak stigne do severne Donje Kalifornije, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Uprkos gubitku snage uragana, očekivalo se da će Kej poslati talas vlage u južnu Kaliforniju. Jak vetar, jaka kiša i bujične poplave su verovatno bile od petka uveče do subote. Objavljena su upozorenja na tropsku oluju za pomorce.

Na zapadnoj obali, prognostičari su predvidjeli jake vjetrove i nisku vlažnost širom zapadnog Oregona od petka, a vlasti su upozorile na povećanu opasnost od šumskih požara nakon neuobičajeno vrućeg i suvog kasnog ljeta.

Najmanje dva elektroenergetska preduzeća izdala su obaveštenja o potencijalnom isključenju za više od 40.000 kupaca južno i zapadno od Portlanda u Oregonu, zbog vetrova koji bi mogli da dostignu brzinu od 50 milja na sat.

Prognostičari su upozorili na mogućnost „brzog širenja požara“, ali su rekli da se ne očekuje da vetrovi budu tako intenzivni kao oni koji su pogodili vikend za praznik rada 2020. godine, izazivajući požare koji su izgoreli više od milion hektara, uništili 4.000 domova i ubili najmanje 11 ljudi.