Na granici Kirgistana i Tadžikistana nastradale dve osobe

Na granici Kirgistana i Tadžikistana nastradale dve osobe

MOSKVA – Kirgistan i Tadžikistan razmenili su krivicu za borbe na granici u petak u kojima su poginule najmanje dve osobe, desetine ranjene i dovela do masovne evakuacije, prenosi Asošijejted pres.

Ministarstvo zdravlja Kirgistana saopštilo je da su sukobi koji su izbili rano u petak izazvali dve smrti, uključujući 15-godišnju devojčicu, i da je ranjeno 87 ljudi, od kojih je većina hospitalizovana.

Ministarstvo za vanredne situacije Kirgistana saopštilo je da je 136.000 ljudi evakuisano iz područja koje su zahvatile borbe.

Nije odmah bilo jasno šta je podstaklo borbe na napetoj granici između dva bivša sovjetska centralnoazijska suseda. Pokušaj da se uspostavi prekid vatre brzo je propao i artiljerijsko granatiranje je nastavljeno kasnije tokom dana.

2021. godine, spor oko prava na vodu i postavljanje nadzornih kamera od strane Tadžikistana doveli su do sukoba u blizini granice u kojima je poginulo najmanje 55 ljudi.

Prema graničnoj službi Kirgizije, borbe u petak izbile su rano ujutru, kada su tadžikistanske snage prvi put pucale na kirgistanske granične straže. Kako su tenzije rasle, granična služba je optužila Tadžikistan da koristi minobacače, tenkove i oklopna vozila za granatiranje položaja Kirgizije, gađajući aerodrom blizu granice višecevnim raketnim bacačima i uništavajući civilnu infrastrukturu.

Tadžikistanski pogranični zvaničnici su u međuvremenu optužili da su kirgiške snage podvrgle tadžikistanska pogranična sela „intenzivnim minobacačkim bombardovanjem i granatiranjem“ iz „svih vrsta raspoloživog teškog i vatrenog oružja“. Tadžikistanske vlasti su saopštile da su predložile pregovore i prekid vatre, ali da su kirgistanske trupe navodno ignorisale ponude.

Kirgistanska granična služba je kasnije izdala saopštenje u kojem se navodi da su se šefovi bezbednosti dve zemlje složili da prekinu neprijateljstva počevši od 16 časova, ali je primirje propalo skoro odmah.

Predsednici Kirgistana i Tadžikistana Sadir Žaparov i Emomali Rahmon sastali su se u petak na samitu Šangajske organizacije za saradnju u Uzbekistanu. Kako se navodi u saopštenju na sajtu Žaparova, dvojica lidera su razgovarali o graničnoj situaciji i složili se da zadaju nadležnim vlastima da povuku trupe i zaustave borbe.

Kirgiski mediji navode da se Žaparov vratio u Kirgistan iz uzbekistanskog grada Samarkanda i odmah okupio Savet bezbednosti zemlje na sastanak.