Amnesti se dalje povlači u odnosu na ukrajinski izveštaj

Amnesti se dalje povlači u odnosu na ukrajinski izveštaj

Nezavisni eksperti će pregledati bombaški izveštaj Amnesti internešenela koji optužuje ukrajinske oružane snage za kršenje humanitarnog prava, nakon reakcije Kijeva, u pokušaju da shvate „šta je pošlo po zlu“ sa pripremom dokumenta.

U saopštenju koje je u petak objavila nemačka sekcija, organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi da je proučavanje dokumenta „započeto na međunarodnom nivou“ i da će ispitati proces kojim je materijal pripremljen i kako je izveštaj analiziran od strane pravnih i političkih stavova.

„Želimo da razumemo šta je tačno pošlo po zlu i zašto, kako bismo izvukli pouku i unapredili naš rad u oblasti ljudskih prava“, saopštila je organizacija.

Amnesti internešenel je primetio da „njeni nalazi nisu preneti sa delikatnošću i tačnošću“ koji se očekuju od organizacije. Takođe je navedeno da njen Međunarodni sekretarijat nije na korektan način reagovao na kritike međunarodne zajednice.

U izveštaju, navodi se u izveštaju, takođe „nije posvećena dužna pažnja ruskoj agresiji koja krši međunarodno pravo“, dodajući da Amnesti osuđuje vojnu kampanju Moskve u Ukrajini.

Amnesti je 4. avgusta objavio izveštaj u kojem je Kijev optužio za „očigledno kršenje međunarodnog humanitarnog prava“, rekavši da dovodi u opasnost živote civila stavljajući svoju vojnu imovinu blizu civilne infrastrukture.

U 22 od 29 škola koje je Amnesti posetio između aprila i jula, grupa za ljudska prava je saopštila da je pronašla dokaze o trenutnim ili prethodnim vojnim aktivnostima. Na pet lokacija videli su kako ukrajinske trupe koriste bolnice kao baze. Grupa je takođe rekla da „nije svesna“ da li je Ukrajina pokušala da evakuiše civile iz dotičnih područja.

Bez obzira na to, kontrolor je primetio da ukrajinske trupe nisu bile prisutne u nekim oblastima u kojima je utvrđeno da su ruske snage navodno izvršile udare na stambena naselja, zaključujući da ukrajinska nezakonita vojna upotreba civilnih lokacija „ni na koji način ne opravdava neselektivne ruske napade. ”

Nakon reakcije Kijeva, sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim koji je osudio Amnestiju zbog pristajanja na stranu „terorista“, organizacija je izdala izvinjenje za svoj izveštaj, rekavši da „duboko žali zbog uznemirenosti i besa koje je izazvalo naše saopštenje za štampu o taktici borbe ukrajinske vojske, “, uz izjavu da „u potpunosti stojimo iza naših nalaza”.