Američki senatori u pregovorima o težnji prema trgovinskom statusu Rusije i promeni zakona Predstavničkog doma

Američki senatori u pregovorima o težnji prema trgovinskom statusu Rusije i promeni zakona Predstavničkog doma

Dvostranački pregovori u američkom Senatu dobijaju oblik kako bi se preduzele agresivnije akcije po pitanju trgovinskog statusa Rusije — nakon što je Bela kuća efektivno ublažila zakon o Rusiji koji je u sredu uveče usvojio Predstavnički dom.

U početku je postojao dvopartijski i dvodomni sporazum o opozivanju „trajnih normalnih trgovinskih odnosa“ (PNTR) koje Rusija i Belorusija imaju sa Sjedinjenim Državama. Ali Bela kuća se protivila tom jeziku, pa je predlog zakona koji je usvojen u Domu — kojim bi se zabranio uvoz ruske energije — umesto toga jednostavno zahtevao reviziju statusa Rusije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Sada, predsjedavajući Senata za finansije Ron Viden, demokrata iz Oregona, rekao je za CNN da je uključen u pregovore sa vrhunskim poreskim piscima u Kongresu i Bajdenovom administracijom o tom pitanju, jer raste pritisak da se u prijedlog zakona u Predstavničkom domu uključi oštriji jezik kada Senat preuzima to — već sledeće nedelje.
„Verujem da Rusi — nehumano ponašanje Rusije ne opravdava da dobije plodove međunarodne zajednice“, rekao je Vajden za CNN.

Senator GOP-a Majk Krapo iz Ajdaha, republikanac u Komitetu za finansije, rekao je da verovatno ne bi podržao predlog zakona bez strožijeg jezika o njegovom trgovinskom statusu — i jasno je stavio do znanja da će biti napora da se on izmeni.

„Pitanje je PNTR, koji je odsutan. A onda su tamo imali neke druge stvari o STO, što je nekako šuplje ako ne uradimo PNTR“, rekao je Krapo. „Dakle, verovatno ga ne bih podržao jer nema ključne stvari koje su vam potrebne za pravilan trgovinski odgovor.