Američki ministar odbrane u nenajavljenoj poseti Avganistanu

Američki ministar odbrane u nenajavljenoj poseti Avganistanu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin došao je danas u nenajavljenu posetu Avganistanu, prvu od stupanja na dužnost.

Ostin je u Kabul došao iz Indije, u vreme kada je za mnoge ključna tema datum povlačenja američkih vojnika iz Avganistana. Prema listu Vašington post, Ostin je u Kabulu rekao da visoki američki zvaničnici žele da vide „odgovoran kraj konflikta“ u Avganistanu i „tranziciju ka nečem drugom“.

„Uvek će biti zabrinutosti zbog odredjenih stvari, ali ja mislim da je dosta energije usmereno na rad da se uradi šta je potrebno da se dodje do odgovornog kraja i rešenja sukoba kroz pregovore“, kazao je Ostin.

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je ove nedelje da će za SAD biti teško da ispoštuju rok za povlačenje vojnika iz Avganistana koji ističe 1. maja.

Bajden je dodao da eventualno produženje tog roka neće podrazumevati „znatno duži“ period za odlazak vojnika.

Rok je utvrdjen sporazumom administracije Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa i avganistanskih pobunjenika talibana.

Talibani su posle Bajdenove izjave odgovorili da bi ostanak američkih vojnika u Avganistanu posle 1. maja predstavljao „kršenje sporazuma“ i upozorili da će „biti reakcije“ ako SAD ne ispoštuju rok.

Ostin se danas sastao s najvišim zvaničnicima Avganistana, uključujući predsednika Ašrafa Ganija.

Ganijev kabinet je saopštio da su oba zvaničnika osudila rast nasilja u Avganistanu, ali nije naveo da li je na sastanku bilo reči o 1. maju kao roku za povlačenje američkih vojnika.

Vašington trenutno procenjuje sporazum koji je Trampova administracija prošle godine potpisala sa talibanima i vrši pritisak i na vladu i na pobunjenike da pronadju brzi put ka mirovnom sporazumu.

U oštrom pismu Ganiju, šef američke diplomatije Entoni Blinken naveo je nedavno da u Avganistanu hitno treba uspostaviti mir i dodao da su i dalje sve opcije na stolu.

Blinken je takodje upozorio da je verovatno da bi talibani brzo ovladali odredjenim oblastima u slučaju povlačenja vojnika SAD i NATO.

SAD izdvajaju četiri milijarde dolara godišnje za pomoć avganistanskim bezbednosnim snagama.