Američki general poziva na bržu repatrijaciju porodica u sirijskom kampu

Američki general poziva na bržu repatrijaciju porodica u sirijskom kampu

AMAN – Repatrijaciju i reintegraciju hiljada porodica militanata Islamske države koji čame u zatočeničkom logoru koji vode Kurdi na severoistoku Sirije, trebalo bi da se ubrza, izjavio je u ponedeljak najviši američki general na Bliskom istoku, preneo je Rojters.

General Majkl „Erik“ Kurila, koji predvodi Centralnu komandu SAD (CENTCOM), rekao je da su mnogi stanovnici kampa Al Hol porodice pripadnika IS koji su pobegli iz poslednje enklave Islamske države Baguz u Siriji 2019. godine. Većina stanovnika je žene i deca.

„Moramo na ovo da gledamo sa empatijom jer nema vojnog rešenja za ovo. Jedino rešenje je repatrijacija, rehabilitacija i reintegracija tih članova u logor“, dodao je on.

Skoro polovina stanovnika kampa bili su pristalice ideologije ID, dok su ostali porodice koje su htele da se vrate svojim kućama, rekao je Kurila.

Od 54.000 stanovnika, polovina su bili Iračani, 18.000 Sirijci, a preostalih 8.500 dolazi iz drugih zemalja, rekao je Kurila, koji je posetio kamp poslednjih dana.

Ujedinjene nacije, grupe za ljudska prava i drugi osudili su otpor mnogih zemalja repatrijaciji njihovih državljana, za koje kažu da se drže u nehumanim uslovima bez odgovarajućeg postupka.

Kažu da su neke države odustale od povratka svojih građana, navodeći zabrinutost za bezbednost.

„Ono što je potrebno je da se zemlje pojačaju i urade svoj posao. Potrebno je da preuzmu i vrate svoje građane kući“, rekao je Kurila na konferenciji za novinare u Amanu, gde CENTCOM održava jednu od najvećih vojnih vežbi u regionu .

On je rekao da je trenutni tempo repatrijacije, od 125 do 150 iračkih porodica mesečno, presporo i da će biti potrebno četiri godine da se završi.

„Moramo to da ubrzamo“, rekao je on.

Pored pomaganja Iraku da ubrza transfer pritvorenika IS koji se drže u Siriji kako bi se suočili sa suđenjem u njihovoj zemlji, CENTCOM je takođe radio na vraćanju porodica zatvorenika iračke ID, rekao je Kurila.

U tronedeljnoj bezbednosnoj kampanji u kampu koju su vodile Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima kako bi se suzbilo rekordno nasilje ove godine, otkriveno je skriveno oružje i eksploziv, rekao je Kurila.

Rekao je da su dva pripadnika SDF-a ubijena u logoru.

„Ovo potvrđuje ono što smo sve vreme znali – da u kampu ima ID“, dodao je on.