Vlada Kipra odlučila: Kosovski karatisti ne mogu da nose simbole Kosova na takmičenju

Vlada Kipra odlučila: Kosovski karatisti ne mogu da nose simbole Kosova na takmičenju

Vlada Kipra odlučila je da kosovski karatisti ne mogu da se takmiče sa državnim simbolima na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore, nakon čega su se oni povukli sa šampionata koji je počeo u Larnaki, objavila je Koha.

Odluku Vlade Kipra prihvatila je Evropska karate federacija, pa su kosovski karatisti izostavljeni iz žreba, preneo je portal Kossev.

„Prihvaćeni smo u Evropskoj karate federaciji i do sada smo se ravnopravno takmičili sa drugima, ali na Kipru smo upali u nevolje, jer je Vlada Kipra poručila Kiparskoj karate federaciji da kosovski takmičari mogu da nastupe samo kao predstavnici Kosovske karate federacije i umesto zastave, u sali je postavljena zastava sa natpisom ‘Kosovski karate savez’, a rečeno nam je da neće biti emitovana ni himna Kosova, ako naši predstavnici osvoje zlatnu medalju“, rekao je predsednik Kosovske karate federacije Avni Gaši.

On je naveo da se odmah obratio Svetskoj i Evropskoj karate federaciji, ali je izostala njihova podrška i dodao da se u Larnaki zbog toga sastao Izvršni komitet EKF, nakon čega mu je rečeno da ne mogu da menjaju odluku Vlade Kipra i da možemo da se takmičimo samo onako kako to odredi kiparska federacija.

„To, naravno, nismo prihvatili i ne takmičimo se. Svi mi, uključujući takmičare i trenere, bili smo jednoglasni da ne treba da nastupimo ako nas ne tretiraju ravnopravno sa drugima“, kazao je Gaši.

Više od 30 kosovskih karatista trebalo je da nastupi na Evropskom prvenstvu, na kome učestvuju sportisti iz 48 zemalja.