Vimbldon negira da je kritikovao Šarapovu

Vimbldon negira da je kritikovao Šarapovu

Marija Šarapova nije bila među domaćinima imena koja će biti predstavljena na kultnom mestu u nedelju kada je Vimbldon obeležio 100. godišnjicu jednog od najpoznatijih teniskih terena.

„Parada šampiona“ se sastojala od 26 bivših pobednika Vimbldona, uključujući 12 koji su bili jednokratni šampioni u All England Clubu.

Ali dok su bili prisutni Rodžer Federer, Novak Đoković i Venus Vilijams, jedna zvezda koja je bila upadljiva po njenom odsustvu bila je Šarapova.

Ruskinja je osvojila jednu od najneverovatnijih titula u istoriji Vimbldona kada je osvojila titulu u ženskom singlu 2004. godine, pobedivši Serenu Vilijams u finalu sa samo 17 godina.

Šarapova je u karijeri osvojila još četiri grend slema – dva na Otvorenom prvenstvu Francuske i po jedan na Otvorenom prvenstvu SAD i Australije.

Obožavaoci i stručnjaci su brzo primetili njeno odsustvo sa parade u Vimbldonu, što se navodno proširilo i na to da Šarapova nije bila uključena u video montažu kultnih trenutaka na Centralnom terenu.

Odmah su se pojavile spekulacije da je Šarapova možda izbačena zbog zabrane koju je Vimbldon uveo ruskim i beloruskim igračima zbog sukoba u Ukrajini.

Međutim, prema The Daili Mailu, šefovi All England Cluba su odbacili tu ideju.

Novinari kažu da organizatori neće potvrditi da li je penzionisana Šarapova bila pozvana ili ne, ali da su samo pitali jednokratne pobednike za koje su „znali da će već biti na turniru ili da neće morati da putuju”.

Oni su takođe objasnili izostavljanje Šarapove u video-snimcima rekavši da montaže „nisu bile dovoljno dugačke da uključe svakog prošlogodišnjeg šampiona“, piše The Mail.

Da li bi Šarapova (35) prisustvovala ceremoniji ili ne, drugo je s obzirom na to da je još u aprilu objavila da je trudna sa prvim detetom.

Svi aktuelni ruski i beloruski igrači odsutni su sa ovogodišnjeg Vimbldona nakon što su organizatori tvrdili da bi ruskom rukovodstvu dao potencijalni „propagandni podsticaj“, da su bili pozvani.

All England Club je takođe citirao smernice britanske vlade kada je zabranio pojavljivanje na travnatom terenu teniserima kao što je prvi teniser sveta Daniil Medvedev.

Taj stav je učinio da Vimbldon odstupa u tenisu, gde su drugi grend slem turniri, kao i VTA i ATP turniri omogućili Rusima i Belorusima da se pojave pod neutralnim statusom.

VTA i ATP kaznili su Vimbldon oduzimanjem bodova na ovogodišnjem takmičenju, dok je nedavno otkriveno da je VTA ošamario Asocijaciju tenisa na travi (LTA) i All England Club kaznama u ukupnom iznosu od milion dolara zbog zabrane.