US Open se nada da će nevakcinisani Novak Đoković može da igra

US Open se nada da će nevakcinisani Novak Đoković može da igra

Nakon što se Novak Đoković povukao sa turnira na Floridi i Kaliforniji jer još uvek ne može da putuje u Sjedinjene Države kao strani državljanin koji nije vakcinisan protiv COVID-19, portparol Teniskog saveza SAD rekao je u subotu da se grupa „veoma nada“ vrhu -rangirani igrač će moći da uđe u zemlju za US Open u avgustu.

„Politike u vezi sa pristupom Sjedinjenim Državama određuje Bela kuća. Veoma se nadamo da će politika koja sprečava Novaka Đokovića da uđe u Sjedinjene Države biti ukinuta ili nestati u bliskoj budućnosti“, napisao je Kris Vidmajer iz USTA za Asošiejted pres. „Na Otvorenom prvenstvu SAD ne postoje ograničenja COVID-19 za bilo kog igrača, navijača ili druge učesnike. Novak, jedan od velikih šampiona našeg sporta, bio bi dobrodošao da se takmiči na Otvorenom prvenstvu SAD 2023.

Dvonedeljni US Open počinje u Flushing Meadovs-u 28. avgusta.

Đoković, 35-godišnjak iz Srbije, nije uspeo da stigne u Njujork na poslednji grend slem turnir u sezoni 2022. godine, kada je propustio i Miami Open i BNP Paribas Open jer nikada nije dobio vakcinu zbog bolesti izazvane virus korona.

Šestostruki šampion Majami opena, Đoković je van terena zbog događaja koji počinje sledeće nedelje, rekao je u subotu portparol Majami opena.

Đoković je broj 1 na ATP rang-listi i izjednačen je sa Rafaelom Nadalom — koji je povređen i koji takođe neće biti u Majamiju — na 22 grend slem titule, što je rekord za najviše osvojenih od strane muškarca. U 2023. Đoković ima 15-1 sa dve titule, uključujući i Australijan open u januaru.

Ali sada će propustiti prva dva Masters 1000 turnira u sezoni. Takođe se povukao sa BNP Paribas Opena u Indijan Velsu u Kaliforniji, koji se završava ovog vikenda.

Još u aprilu 2020., dok je pandemija besnela, Đoković je rekao da se protivi vakcinaciji da bi putovao. Kasnije je rekao da se neće vakcinisati čak ni ako bi to značilo propuštanje turnira.

U januaru 2022. pokušao je da dobije izuzeće za takmičenje na Australijan openu i otputovao je u Melburn. Ali nakon što je njegov slučaj otišao na sud, viza mu je ukinuta i Đoković je deportovan iz zemlje.

Od tada su u Australiji ublažena ograničenja pandemije, a Đoković se ove godine vratio bez problema i osvojio prvo veliko prvenstvo u sezoni.

U međuvremenu, Nadal je isključen pošto je povredio fleksor levog kuka tokom poraza u drugom kolu na Melburn Parku. On namerava da se vrati u akciju na Mastersu u Monte Karlu sledećeg meseca.