UEFA zatvara rupu u transferu Čelsija

UEFA zatvara rupu u transferu Čelsija

Prema izveštajima, UEFA je spremna da zatvori finansijsku rupu koju je Čelsi iskoristio poslednjih meseci, a zbog koje su velikani Premijer lige rasporedili troškove svog transfera na čak osam sezona.

Upravno telo evropskog fudbala uvažilo je pritužbe nekoliko klubova Premijer lige koji su se protivili Čelsiju koji je jezio oko transfera, zbog čega su potrošili više od 460 miliona funti (566 miliona dolara) od otvaranja letnjeg prelaznog roka 2022.

Čelsi, kojim sada upravlja američki biznismen Tod Boehli, u velikoj meri je zaobišao propise o finansijskom fer-pleju (FFP) koristeći računovodstvenu tehniku zvanu amortizacija kako bi se naknade za transfer rasporedile na duže periode – kao što je osam godina tokom kojih će naknada za transfer Mihaila Mudrika biti primenjeno na Čelsijeve knjige.

Ukrajinski internacionalac Mudrik pridružio se klubu ranije ovog meseca za potencijalnu naknadu od 88 miliona funti (108 miliona dolara) od Šahtjora iz Donjecka po ugovoru na osam i po godina.

Propisi FFP-a navode da klubovi mogu da troše samo određeni procenat svog finansijskog prihoda na naknade za transfere – ali to je zaobišao Čelsi, koji će računati sumu Mudrikovog transfera tokom osam godina po prosečnoj godišnjoj ceni od oko 11 funti miliona (13,5 miliona dolara), cifra koja dobro spada u FFP zahteve kluba.

Međutim, Dejli mejl je izvestio da će od sledećeg leta klubovi moći da amortizuju troškove transfera u periodu od najviše pet godina. Klubovi će, međutim, i dalje moći da nude ugovore koji traju više od pet godina.

Boehli, koji je takođe suvlasnik franšize Major League Baseball-a LA Dodgers, stekao je reputaciju u ranim danima svoje kontrole nad Čelsijem jer je nudio neuobičajeno duge ugovore – što odražava slične mere koje su uobičajene u američkom sportu.

Pored Mudrika, drugi potpisi poput Marka Kukurele, Veslija Fofane, Davida Datra Fofane i Benoa Badijašila potpisali su duge ugovore otkako su prešli u Čelsi.

Promene koje treba da primeni UEFA, međutim, neće stupiti na snagu najranije ovog leta, što znači da će Čelsi imati do kraja januarskog prelaznog roka da nastavi da troši.

Čelsijev izdatak od 460 miliona funti (566 miliona dolara) pod Boehlijem je srušio prethodni rekord potrošnje Premijer lige, koji je Mančester Siti postavio na 328 miliona funti (403 miliona dolara) u sezoni 2017-18.

Njihova kolosalna potrošnja ne pokazuje znake zaustavljanja. Fudbaler Argentine, osvajač Svetskog prvenstva, Enco Fernandez ostaje povezan sa Čelsijem u potencijalnom ugovoru koji bi mogao da košta više od 100 miliona funti (123 miliona dolara), dok je 19-godišnji francuski defanzivac Malo Gusto takođe na meti.

Čelsi je trenutno na desetom mestu na tabeli Premijer lige, deset bodova manje od mesta u Ligi šampiona.