Švajcarska počela pripremu za moguću nestašicu gasa

Švajcarska počela pripremu za moguću nestašicu gasa

Švajcarska vlada je u sredu predstavila plan za rešavanje mogućeg nedostatka prirodnog gasa ove zime, uključujući mogućnost njegove ručne distribucije, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na pres-službu Saveznog saveta Švajcarske.

Još u martu, nakon početka potpune ruske invazije na Ukrajinu, Švajcarska je odlučila da stvori rezerve gasa za zimsku sezonu 2022-2023.

Do sada je pet švajcarskih gasnih kompanija garantovalo 60% potrebnog gasa i traže druge moguće izvore dopune. Pored toga, još 20% zimskih potreba Švajcarske za gasom biće podmireno kupovinom prirodnog gasa u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji ili Holandiji.

Kao deo kriznog plana, švajcarska vlada je pozvala regionalne kompanije da optimizuju upotrebu gasa. Istovremeno, treći dobavljači gasa će imati pristup gasu u skladištima po tržišnim uslovima.
Britanija može da prekine isporuke gasa Evropi – mediji

Uprkos niskoj potrošnji gasa u zemlji, vlada i industrija su se složili da razmotre racionalizaciju, odnosno ručnu distribuciju gasa u slučaju kritične nestašice zimi.

Vlada će prvo pozvati domaćinstva i kompanije da ograniče upotrebu gasa, a preduzeća da pređu sa gasa na mazut ako je to moguće. Ako je reč o racioniranju, prioritet će imati domaćinstva i preduzeća socijalne infrastrukture.

Imajte na umu da je potrošnja gasa u Švajcarskoj relativno niska – pokriva samo 15% ukupne potrošnje energije, od čega nešto više od 40% otpada na grejanje domaćinstava. Zemlja je potpuno zavisna od uvoza prirodnog gasa.