Serena Vilijams se povlači iz tenisa posle Otvorenog prvenstva SAD

Serena Vilijams se povlači iz tenisa posle Otvorenog prvenstva SAD

Serena Vilijams rekla je u utorak da se „udaljava od tenisa“ i planira da se povuče iz sporta kojim je dominirala sa 23 grend slem titule nakon Otvorenog prvenstva SAD koji počinje kasnije ovog meseca.

Vilijamsova je u ponedeljak odigrala tek drugi meč u singlu otkako se u junu vratila u akciju na Vimbldonu posle jednogodišnjeg odsustva sa takmičenja, pobedivši Špankinju Nuriju Parisas Dijas i plasirala se u drugo kolo Otvorenog prvenstva u Torontu.

Ali 40-godišnjakinja je posle tog meča rekla da je mogla da ugleda svetlo na kraju teniskog tunela u svojoj karijeri.

„Nikada nisam voleo reč penzija“, napisao je Vilijams u članku Vogue-a.

„Možda je najbolja reč da opišem ono na čemu sam evolucija. Ovde sam da vam kažem da se udaljavam od tenisa, ka drugim stvarima koje su mi važne.

„Pre nekoliko godina tiho sam osnovao Serena Ventures, firmu rizičnog kapitala. Ubrzo nakon toga sam osnovao porodicu. Želim da tu porodicu rastem.“

Vilijamsova je osvojila svoj poslednji grend slem 2017. godine i juri za neuhvatljivom 24. krunom koja će joj se izjednačiti sa Margaret Kort koja drži rekord za većinu turnira.

Približila se zapanjujućem ostvarenju tog podviga, nastupivši u četiri velika finala otkako je rodila ćerku Olimpiju 2017.

„Postoje ljudi koji kažu da nisam KOZA (najveća svih vremena) jer nisam postigla Kortov rekord, koji je ona postigla pre ‘Open ere’ koja je počela 1968. godine“, rekla je bivša prva teniserka sveta Vilijamsova.

„Lagao bih ako bih rekao da ne želim taj rekord. Očigledno želim. Ali dan za danom, zaista ne razmišljam o njoj. Ako sam u finalu slem turnira, onda da, ja sam razmišljajući o toj ploči. Možda sam previše razmišljao o tome, a to nije pomoglo.“

Vilijams je kasnije u objavi na Instagramu govorio o vremenu da se krene u „drugom pravcu“.

To vreme je uvek teško kada nešto toliko voliš“, dodala je ona. „Bože moj, da li uživam u tenisu.

„Ali sada, odbrojavanje je počelo. Moram da se fokusiram na to da budem mama, svoje duhovne ciljeve i konačno da otkrijem drugačiju, ali samo uzbudljivu Serenu. Uživaću u ovih narednih nekoliko nedelja.“

Vilijamsova se najavila na najvećoj sceni pobedom na US Openu 1999. godine, turniru na kojem je učestvovala još pet puta.

U bogatoj karijeri tokom koje je dominirala nad rivalima kao nijedan drugi sportista, osvojila je i sedam titula na Australijan openu, tri titule na Otvorenom prvenstvu Francuske i sedam kruna Vimbldona.

Vilijamsova takođe poseduje 14 ženskih grend slem titula u dublu sa starijom sestrom Venus i osvojila je četiri zlatne olimpijske medalje: singl (2012), dubl (2000, 2008, 2012).