Saudijska Arabija je sada jedini ponuđač za Kup Azije 2027

Saudijska Arabija je sada jedini ponuđač za Kup Azije 2027

Saudijska Arabija je sada jedini kandidat za domaćina Kupa Azije 2027. nakon što je fudbalski savez Indije povukao svoju ponudu u ponedeljak.

Priprema za turnir koji traje mesec dana može da omogući Saudijskoj Arabiji da pokaže svoje ambicije za domaćinstvo fudbala FIFA, koja traži ponuđače za Svetsko prvenstvo 2030. i buduća izdanja preuređenog Svetskog prvenstva za klubove.

Azijska fudbalska konfederacija saopštila je da će kandidatura Saudijske Arabije biti jedina koja je predstavljena članovima Kongresa na odobrenje. To će biti na sastanku 1. februara u Manami u Bahreinu.

Nije naveden razlog za povlačenje Indije, iako je federacija bila u previranju i FIFA je ove godine nakratko suspendovala pre nego što je u oktobru organizovala Svetsko prvenstvo za žene do 17 godina.

Saudijska Arabija nikada nije bila domaćin Azijskog kupa, koji je osvojila tri puta od inauguracije 1956. godine. Poslednja titula je bila 1996. godine.

Domaćinstvo izdanja za 2027. uobličeno je u hit takmičenje kada su Saudijci, Katar, Iran, Indija i Uzbekistan prvobitno podneli ponude pre više od dve godine.

Domaćinu Svetskog prvenstva Kataru dodeljeno je izdanje za 2023. u oktobru nakon što je Kina vratila svoja prava domaćina, pozivajući se na pandemiju COVID-19. Očekuje se da će taj turnir biti pomeren za januar 2024.

Kup Azije 2027. postaće četvrti u pet izdanja koji će biti domaćin u regionu Arapskog zaliva.

Katar je takođe bio domaćin 2011, a Ujedinjeni Arapski Emirati organizovali su turnir 2019.

Katar, koji je domaćin Svetskog prvenstva u toku, već je dva puta odigrao Kup Azije.

Saudijci su započeli svoju kampanju na Svetskom prvenstvu zapanjujućom pobedom od 2-1 nad Argentinom, ali nisu prošli u nokaut fazu nakon uzastopnih poraza od Poljske i Meksika u Grupi C.